Da li tenzije oko Kosova utiču na jug Srbije?

BUJANOVAC

Koliko tenzije, nedavni nemiri na severu Kosova i zapaljive izjave zvaničnika iz Beograda i Prištine mogu da utiču na već složenu političku situaciju na jugu Srbije, odnosno u opštini Bujanovac, pitali smo političke lidere Srba i Albanaca u Bujanovcu – zamenika predsednika opštine Bujanovac Stojanču Arsića i šefa bujanovačkog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Nenada Mitrovića, kao i Nagipa Arifija, predsednika Demokratske partije (DP), najveće albanske opozicione partije u lokalnom parlamentu.

 

Arsić smatra da se jug Srbije, po dosadašnoj praksi, koristio za skretanje pažnje sa svakog zaoštravanja odnosa i problema na relaciji Beograd – Priština – Tirana, međutim, kako kaže Arsić, sada nema nikakvih posebnih razloga za tako nešto.

„Mi jesmo do sada bili „dežurni krivci“, da tako kažem. Sada niko nema posebne adute da ovo područje stavi u prvi plan u negativnom kontekstu“, smatra Arsić.

Informaciju da predsedništvo Partije za demokratsko delovanje (PDD) predlaže održavanje zajedničke sednice albanskih odbornika iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, Arsić ne smtra naročito važnom.

„Oni mogu da održavaju takve sednice, ali nikada ne mogu da naprave ništa paralelno sa Zajednicom srpskih opština (ZSO) na Kosovu, koja je predviđena Briselskim sporazumom“, rekao je Arsić.

Predlog PDD-a, koji je stožer vlasti u Bujanovcu, narodni poslanik i šef bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović, vidi kao pokušaj ove partije da zaustavi svoj „strahoviti politički pad“.

„PDD pokušava da se jeftinim politikantstvom, što ovaj predlog i jeste, podigne kod svojih birača. Oni dobro znaju da od takvih sednica nema ništa niti takve inicijative mogu da utiču na usložnjavanje političke situacije“, kaže narodni poslanik.

Mitrović je ubeđen da situacija na severu Kosovu ni na kakav negativan način ne utiče na političko-bezbednosne prilike na jugu Srbije.

„Politička i bezbednosna situacija u opštinama Bujanovac i Preševo je stabilna i takva će i ostati“, ističe Mitrović.

Lider DP-a, Nagip Arifi, smatra da poslednji događaji na Kosovu ipak ostavljaju trag i na odnose u Bujanovcu i „Preševskoj dolini“.

„Oseća se da situacija nije dobra, ali meštani opštine Bujanovac, Albanci i Srbi nisu imali međusobne sukobe ni za vreme rata, a ja apelujem na sve građane da, bez obzira na zaoštravanje, nastave da žive zajedno kao dobre komšije“, rekao je Arifi.

Priština i Beograd moraju da nastave dijalog, kako je istakao, jer je to jedini način za rešavanje problema u odnosima Albanaca i Srba.

Govoreći o eventualnoj zajedničkoj sednici albanskih odbornika iz opština na jugu Srbije, Arifi je istakao da se zalaže za reciprocitet u pravima Srba na severu Kosova i Albanaca na jugu Srbije – „ono što imaju Srbi treba da dobiju i Albanci, naravno uz posredovanje međunarodne zajednice, da se niko ne oseća ugroženo“, zaključio je Arifi.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare