Da li su leskovačke bebe gradjani drugog reda ?

LESKOVAC

Vest da je prvorodjena beba u Beogradu dobila od gradskih valsti 300.000 dinara a prvorodjena u Leskovcu 20.000 dinara možda najbolje odslikava stanje stvari u Srbiji.

Čak su i bebe koje se radjaju u prestonici više od deset puta vrednije od beba koje se radjaju u leskovačkom porodilištu, reklo bi se na osnovu ove vesti.

I ne samo nje.

Iako je iz kabineta gradonačelnika saopšteno pred dmu Novu godinu da je isplaćena podrška porodiljama za 2018. godinu, redakciji Regionalne informativne agencije JUGpress se javilo desetak porodilja koje su se, kažu, poridile u drugoj polovini godine i tvrde da im nije uplaćen ovaj novac.

Grad Leskovac od 2013. godine u programskoj aktivnosti :“Podrška deci i porodicama sa decom“ a koja se odnosi na novorođenu decu izdvaja isti iznos, 10.000 dinara za majke koje su u radnom odnosu i 20.000 dinara za majke koje ne rade.

Do danas ovaj iznos nije povećan.

Na ovo je ukazivao i šef odborničke grupe Jedinstvena Srbija u Skupštini grada Leskovca Nenad Filipović na poslednjoj održanoj sednici u 2018. godini i tražio da se u budžetu za 2019. godinu ovaj iznos poveća. Kao argument je naveo da je budžet grada Leskovca od 2013 povećan oko 25% pa bi, rekao je “bilo logično da se i ova suma poveća”.

Njegov predlog nije usvojen.

S druge strane, Vlada Republike Srbije je prepoznala potrebu da se maksimalno pomogne porodicama sa decom.

Državi je, kažu u Ministarstvu bez portfelja zaduženom za populacionu politiku, “važan standard svakog deteta .

Novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom predvidjene su nove mere podrške.

Jedna od njih je, svakako, i podrška roditeljima novorođenih beba.

Tako je planirano da za svako prvo dete rođeno od 1. jula 2018. godine roditelji dobijati jednokratnu pomoć od 100.000 dinara.

Roditleji koji dobiju drugo dete predviđeno je da dobiju 10.000 dinara mesečno dve godine, dok će za treće i četvrto dete primati po 12.000 dinara, odnosno 18.000 dinara narednih deset godina.

Odredbe se odnose na svu decu koja su rođena od 25. decembra 2017. godine , dok se odrredba za prvo dete odnosi na bebe rođene od 1. jula 2018. godine.

a u stvarnom životu sve ovo izgleda tako da se trudnice, koje imaju mogućnosti, iz Leskovca prijavljuju u Beograd da bi se tamo porodile a njhiva beba dobila 100.000 umesto 20.000 dinara .

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Miljana
Miljana
5 godine pre

Sramota sto se podvajaju deca rodjena u 2018godini,recimo ja sam se 3 put porodila 13.08.2018god zasto moje dete da ne prima 10godina po 12 hiljada dinara a vec da zakon hvata samo decu rodjenu od 1jula.mislim da je mnogo glupo podvajati decu rodjenu u istoj godini a hocemo da nam se natalitet poveca…nije u redo i trebali bi roditelji pobuniti zasto nam decu podvajaju?!!!

Jelena
Jelena
5 godine pre
Odgovori  Miljana

Tako je gospodjo.U Vasem slucaju je diskriminacija dece na drzavnom nivou,a u mom diskriminacija na opstinskom nivou.Sve u svemu…deca su diskriminisana.

Bob
Bob
5 godine pre

Nije tacno da se u Leskovcu ne brine o deci. Politika brige za decu, razlikuje se od grada do grada, a u skladu sa zakonom i mogucnostima. U odnosu na svoj budzet, Beograd izdvaja daleko manji % budzeta za novorodjenu decu, u odnosu na ono sto izdvaja Leskovac. Koliko znam, Leskovac izdvaja 10×20 000 din sto je ukupnpo 200 000 dinara za 10 novorodjenih beba. Takodje, novinari treba da znaju da ovo nije jedino davanje majkama za decu u Leskovcu. U budzetu su planirana i sredstva po osnovu drugih programskih davanja, sto sveukupno iznosi daleko veci deo budzeta, od onog koji za decu izdvaja Beograd, s obzirom na daleko vece mogucnosti Beograda.

Jelena
Jelena
5 godine pre

Hvala lepo redakciji za objavljivanje ove vesti.Svaka vam cast.Ja sam jedna od tih porodilja koja se porodila 9.oktobra rodila blizance od grada resenje da cu dobiti po 20 000 za obojicu i naravno……nista od toga.