Da li protesti jenjavaju?

NIŠ

Iz dana u dan sve je manje ljudi koji se okupljaju na Trgu kralja Milana i uz zvuke pištaljki, trubica, uzvikivanje parola iskazuju svoje nezadovoljstvo sadašnjim stanjem u Srbiji. Kraće su i kolone i maršrute. Da li protesti jenjavaju zbog toga što ne postoji vođa, kako misle pojedini učesnici, ili zato što je temperatura oko nule pa je hladnoća glavni razlog videće se narednih dana. Učesnici 16. po redu dana protesta pozvali su različite sindikate i organizacije da ih podrže. Očekuju da im se u nedelju pridruže iz sindikat Filozofskog fakulteta i Unije prosvetnih radnika, a pozvali su i članove SANU-u da sa njima izađu na ulicu.

Stalna ekipa omladine , članovi Udruženja slobodnih stanara i neki od radnika propalih firmi bila je i u petak uveče na trgu i pored velike hladnoće.

Neki učesnici protesta su svakodnevno od 18 do 20 sati u centru i iskazuju svoje nezadovoljstvo, dižu glas „protiv diktature“. Neki su tu povremeno. Pojedini profesori sa Filozofskog fakulteta su skoro svakodnevno uz svoje studente.

„Moje je da ih podržim, da budem ovde a njihovo je da se organizuju, da su samostalni, da se drže svojih odluka i svojih ideja i verujem da če uspeti u tome što su pokušali“, kaže  profesorBoban Arsenijević sa Filozofskog fakulteta

Među studentima ima i akademaca koji su završili studije i rade u svojoj struci. Jedan od njih, koji u rukama umesto parole nosi diplomu i pasoš kaže da nema još uveka nameru da ode iz zemlje jer kao programer zarađuje a na protestima učestvuje ,jer je ovo njegov grad, njegova zemlja  „Neću u Nemačku da radim. Hoću ovde u Srbiji da radim i da živim. Ovde sam rođen, ovde pripadam „ kažeelektroničar Miloš Bošković.

„Želim da mi se sin vrati iz inostranstva. Dosta je bio tamo. Hoću da su mi unuci pored mene“, objašnjava svoje učešće u protestu pisac i ugladni privrednik Jovica Đurić Major.

Lista zahteva je duža iz dana u dan i najviše se tiču zapošljavanja, boljeg standarda,    poboljšanje položaja radnika, slobode medija, povećanja penzija, departizaciju i decentralizaciju zemlje.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare