Da li leskovčani znaju za tužnu godišnjicu?

LESKOVAC

Tužan jubilej, 75. godina od savezničkog bombardovanja Leskovca obelleženo je danas skromnim skupom pored spomen česem žrtvama.

“Leskovac je u toku Drugog svetskog rata podneo velike ljudske i materijalne žrtve, ali kada je sloboda bila nadomak ruke, 6. septembra 1944. godine doživeo je katastrofu. 50 američkih bombardera bez povoda i razloga (kao saveznici) rušili su čitave kvartove i ubijali sve što je živo. Nikada nije ustanovljen tačan broj poginulih i ranjenih, procene se kreću od 2,5 do 4 hiljade stradalih. Porušeno je i oštećeno ukupno 1840 objekata”, rekoa ej zamenik predsednika Skupštine grada Leskovca Milun Dinić.

On je poručio sugrađanima da “ne smeju da zaborave na istorijske datume u našoj istoriji”.

” Naši sugrađani, koji su dali svoje nevine živote treba zauvek da ostanu u našim sećanjima, jer su stradali nevini, stradali su samo zato što su Srbi, jer su tamo nekom smetali, kao što i danas smetamo. Zašto, zato što smo slobodoljubiv narod i pravdoljubiv, želimo da živimo, da gradimo i radimo, da budemo svoji na svome. U našoj istoriji nikada nismo vodili osvajačke ratove, uvek smo se branili. Branili smo svoju slobodu, čast i dostojanstvo, kao što smo spremni i danas i sutra ako bude to trebalo da činimo, jer najveće vrednosti koje čovek ima to je zdravlje i sloboda”, poručio je Dinić.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zeljko
Zeljko
2 godine pre

Ponajvise znaju drugovi Zivan Stojkovic i Hranislav Rakic:”ma nema da brines”!?