Cvetanović u Istorijskom arhivu

LESKOVAC

 

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović obišao je  danas i  Istorijski arhiv  gde je primetio da  je ova ustanova u  poslednjih nekoliko godina,  poprilično promenila svoj izgled na bolje, zahvaljujući izdvajanjima kako iz gradskog, tako i iz republičkog budžeta.
„Najpre je zbog nedostatka prostora, grad 2014. godine Istorijskom arhivu omogućio korišćenje dela stare zubne poliklinike za smeštaj arhivske građe. Iste godine smo zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja učestvovali u adaptaciji tog prostora sa iznosom od oko 700.000 dinara. U 2015. godini realizovana je prva faza adaptacije matične zgrade arhiva, u šta je uloženo oko 1.700.000 dinara. U 2016. radovi na rekonstrukciji ovog objekta su nastavljeni i za to je iz gradskog budžeta izdvojeno još milion dinara. Prošle godine Istorijski arhiv u Leskovcu počeo je da ide u korak s vremenom i prati svetske trendove čuvanja i zaštite arhivske građe. Tako je uz pomoć Ministarstva kulture, a u okviru projekta digitalizacija arhivske građe, nabavljen je skener u vrednosti od 1,6 miliona dinara. U ovoj godini, grad Leskovac je za projektno finansiranje Istorijskom arhivu opredelio sredstva u iznosu od 1.100.000 dinara. Sredstva su utrošena na postavljanje regala sa policama na podnim pokretnim šinama, čime se dobija visoko funkcionalni skladišni i arhivski sistem.“
Marija Lazarević, direktorka Istorijskog arhiva, ističe podršku lokalne samouprave da se svaki zahtev arhiva dovede do cilja.
Istorijski arhiv Leskovac čuva deo kulturnog nasleđa sa područja grada Leskovca i opština Lebane, Bojnik, Medveđa, Vlasotince i Crna Trava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare