Cvetanović seftelisao press salu na stadionu prezenatacijom svoje vladavine u poslednje tri godine

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović seftelisao je press salu na novom stadionu danas prezentacijom svoje valsti u poslednje tri godine.

Zanimljivo je da ovoj prezentaciji nije prisustvovao predsednik Skupštine grada Aleksandar Đurović koji je i predsednik Gradskog odbora SPS .

Sve ovo su prenosile su i leskovačke televizije koje će i reprizirati čitavu prezentaciju, objavljeno je na sajtu grada

Evo šta je Cvetanović rekao a objavljeno na sajtu grada Leskovca.

Objavu i fotografije prenosimo u celini.

https://www.facebook.com/gradleskovac.org/videos/6742908865771186/

„Navršilo se tri godine otkako smo moj tim i ja dobili poverenje građana da rukovodimo Leskovcem. Ovaj mandat započeo je u godini kada je planetom Zemljom zavladala korona i sve je bilo mnogo teže realizovati, ali mi nikada nismo bežali od barijera i prepreka. Uvek smo se trudili da ih uklanjamo i da radimo u interesu  naših uvaženih sugrađana. Kada se posmatra sve učinjeno, i nešto što smo verovatno propustili, trudimo se da sagledamo i artikulišemo sve potrebe naših sugrađana, da odredimo prioritete i postavimo još više ciljeve za unapređenje kvaliteta života u našem divnom gradu.“

Ovim rečima je gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović započeo svoje današnje izlaganje u kojem je predstavio projekte i investicije realizovane u periodu od prethodne tri godine, govorio o planovima za dalji rad i osvrnuo se na rukovođenje gradom i kritike opozicije. Zahvalio se građanima na datom poverenju i istakao da tri godine nisu dug period poput tri decenije, ili tri stoleća, ali da su prethodne tri godi rada u Leskovcu, odnosno 1095 dana, ostavile pečat i trag, da je period dovoljan da se promene vide nabolje i da se grad popeo nekoliko stepenika ka voišem nivou.

Na početku predstavljanja ovog perioda gradonačelnik Cvetanović je najpre podsetio na nedavnu posetu predsednika Republike Srbije Aleklsandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika kada su sa zvaničnicima Vlade, fudbalskim legendama poput Dragana Stojkovića Piksija, Dragana Džajića, sa Leskovčaninom Bratislavom Živkovićem, obišli novoizgrađeni stadion Dubočica i naglasio da je predsednik Vučić tada Leskovac okarakteriosao kao grad koji je napravio najveći pomak u upravljanju javnim finansijama i da je među najboljim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Podsetio je da je u ovom mandatu u centru Leskovca izgrađen trg koji je u svakog dana ispunjen velikim brojem ljudi, kako mlađih tako i starijih i kazao da je trg dragulj grada.

Nastavio je sa predstavljanjem saobraćajnica koje su rekonstruisane i izgrađene u protekle tri godine. Reč je o više od 40 ulica i puteva, kako u gradu, tako u selima za koje je izdvojena suma od milijardu i 400 miliona dinara.

„Podsetiću vas na jednu od najlepših ulica u gradu, Bulevar Nikole Pašića gde je uloženo 320 miliona dinara, a setite se da je ulaz u naš grad bio kvantaška pijaca i jedan od najružnijih delova-. Uredili smo i put između Leskovca do susedne opštine Lebane sa 176,6 miliona, a prethodno je završen put od Leskovca do Vlasotinca. Pri kraju je i uređenje puta do Vučja vredno 400 miliona dinara. Radovi na preostaloj deonici kod Strojkovca su počeli početkom avgusta. A kao što je predsednik Vučić najavio prilikom posete očkuje se i uređenje puta od Leskovca ka Bojniku gde treba da bude iloženo 190 miliona, a pokušaćemo i da izdejstvujemo uređenje kružne raskrsnice kod zgrade Tri šešira sa još 50 miliona dinara.“

I o ovom izglaganju gradonačelnik Cvetanović se dotakao zdravstva, jednog od osnovnih stubova društva i rekao da će kroz rekonstrukciju u glavni objekat  leskovačke bolnice biti uloženo 45 miliona evra, te da će pored aparature u vrednosti od milion i 600 hiljada evra do kraja godine, kako je predsednik Vučić prilikom obilaska stadiona najavio, u Leskovac stići dva nova mamografa, jedan za Dom zdravlja, jedan za bolnicu, kao i magnetna rezonanca.

Sa osvrtom na komunalnu infrastrukturu, gradonačelnik je naglasio da je izgrađeno preko 15 hiljada metara vodovodne mreže sa 160 miliona dinara, i posebno naglasio dovodni cevovod i rezervoar za vodu u Pečenjevcu u vrednosti od 38,4 miliona dinara. Podsetio je i na ulaganja u mehanizaciju Javno komunalnih preduzeća, kao i na rekonstrukciju i deblokadu računa mesnih zajednica, nasleđenih od prethodnog rukovodstva.

Dok je govorio o unapređenju privredne klime u gradu i na činjenicu da su se u poslednjim godinama u Leskovcu zaposlile 7322, u samo jednoj godini 2041 osoba, i da je stopa zaposlenja 5,6% odnosno duplo veća od republičkog proseka, gradonačelnik se dotakao odlaska kompanije Džinsi iz Leskovca

„Kada smo preuzeli odgovornost fabrika je imala 20-ak radnika, prostor je bio potpuno neuslovan. Prvi u Srbiji smo uložili 40 miliona dinara i kupili imovinu Sintetike, od Vlade RS smo dobili dodatni novac i u rekonstrukciju uložili 195 miliona dinara i napravili smo odlične uslove za rad. Fabrika Džinsi je ostavila obaveze i prema radnicima i prema gradu i prema javnim preduzećima poput Vodovoda i EPS-a.

Uspeli smo da u vrlo kratkom vremenskom periodu, odnosno u roku od mesec dana, da dođe novi investitor, italijanska kompanija Aunde gde će raditi 300 radnika, a preuzeli su i 40 trudnica i porodilja iz turske kompanije.“

Nakon Aundea gradonačelnik se dotakao i kompanije Erenli koja će zaposliti 338 radnika i koja je u pogon uložila 16,6 miliona evra te da za početak rada preostaje priključenje pogona na gas i da će se taj postupak intenzivirati početkom naredne nedelje.

Gradonačelnik Cvetanović je govorio i na temu mladih, ali i o pronatalitetnim merama koje grad Leskovac konastantno sprovodi.

„Tri godine meri se sa 1258 mladih koji su svoja imena upisali u istoriju grada kao dobitnici nagrada za mlade talente, fonda koji sam ja formirao, a koji su oni pre nas, ugasili, srećom građani su nam ponovo ukazali poverenje i uspeli smo da obnovimo fond za mlade talente i da mlade za samo tri godine nagradimo sa 37,6 miliona dinara, a zaslužili su i mnogo više od onoga što smo im mi pružili. To je skoro 85 hiljada, tačno 84.720 podeljenih paketa za naše najstarije i najugroženije sugrađane. To je i 3.538 jednokratnih pomoći za porodilje koje planiramo da u narednoj godini povećamo duplo – za zaposlene od 10 na 20 hiljada dinara, dok za nezaposlene planiramo povećanje sa 20 na 40 hiljada dinara – oni pre nas su imali priliku da urade, a nisu uradili ništa, podelili smo 2369 auto-sedišta. U tri godine 2561 roditelj koji se prijavio je dobio pomoć za nabavku udžbenika za prvi razred osnovnih škola na teritoriji grada, u ovoj godini očekujemo još oko 1000 zahteva… U ovom mandatu smo pokrenuli još neke pogodnosti za mlade i učenike, a to je žurka za male maturante, i uručenje bicikala učenicima generacije, ono što je uradio član Gradskog veća Stefan Kitanović, uveli smo omladinske kartice.“

Dodao je da 1095 dana, koliko iznosi tri godine, je broj od 3016 poljoprivrednika koji zahvaljujući ulaganju od preko 140 miliona dinara za subvencije, atarske puteve i komasaciju, mogu podariti poljoprivredne proizvode i očuvati naše selo… Ove godine, za subvencije zahtev je podneo 831 poljoprivrednik.

Gradonačelnik Cvetanović govorio je i ulaganjima u obrazovanje i sport i istakao da su u preko 40 školskih objekata unapređeni uslovi za boravak i rad, da je izgrađeno i uređeno 5 sportskih terena u okviru škola, terena u gradu i selima sa ulaganjem od 19,5 miliona dinara, četiri dečja igrališta u centru grada, naseljima Radničko, Solidarnost i Čifluk Mira, 15,5 miliona dinara. Govorio je i o novom stadionu, održanim utakmicama, o utakmici reprezentacije 19. novembra.

„Naš trud je usmeren i ka očuvanju vere, tradicije i naših specifičnosti. Ovde ću pomenuti hram Svetog Simeona Mirotočivog u naselju Dubočica, u koji je do sada uloženo 52 miliona dinara, a očekuje nas dodatno ulaganje od još oko 40 miliona dinara. Od te sume, 10,8 miliona dinara biće uloženo u nabavku pet crkvenih lustera, za projekat Unutrašnje uređenje hrama Svetog Simeona Mirotočivog – prema ugovoru koji sam potpisao u ponedeljak sa episkopom niškim gospodinom Arsenijem. I prvi put su, najveća nacionalna manjina, romska nacionalna manjima, dobili prvu hrišćansku romsku crkvu, koja fantastično izgleda, gde imate veliki broj naših sugrađana, bio je šator, neuslovno, a sada je moderna crkva sa svim pratećim sadržajima, gde treba delimično unutrašnje radove završiti.“

I o oblasti kulture je gradonačelnik Cvetanović govorio. On je pomenuo sve institucije kulture i raznolika kulturna dešavanja koja se organizuju u našem gradu. Govorio je i o festivalu Lajf koji počinje 14. septembra, o Ledamusu, Roštiljijadi, predstavama i izložbama, o radovima koji se izvode na rekonstrukciji Gradske kuće i kuće Koste Stamenkovića.

Protekle tri godine obeležila su i brojna priznanja Narodnom muzeju, Istorijskom arhivu, Leskovac je na čelu sa gradonačelnikom Cvetanović preuzeo predsedavanje Stalnom konferencijom gradova i opština, organizacijom NALAS, gradonačelnik, koji je po treći put u UO NALED-a, jednom je bio i član IO NALED-a, boravio je sinoć na Septembarskom susretu na Belom dvoru, gde je preko godinu dana izabrana za Najčlana NALED-a iz redova lokalnih samouprava. On je naglasio da ovim organizacijama koje su najveće nevladine organizacije – SKGO I NALED, predsedavaju dva Leskovčanina, gradonačelnik Cvetanović i gospodin Vladislav Cvetković.

„Pored svega ovoga, po drugi put sam izabran za člana Predsedništva Srpskog lekarskog društva na nivou Republike Srbije, dok neki drugi ne mogu ni da postanu članovi predsedništva SLD-a na nivou grada, a kamoli okruga, zatim po treći put za predsednika Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, gde su mi svi članovi ponovo ukazali poverenje, i gde smo obezbedili u mandatu od 7 do 9 miliona evra i taj posao radimo dobro. Ponovo sam izabran za predsednika FEKK-a Srbije. Velika zahvalnost što je ova organizacija u našem gradu održala maestralnu 43. konvenciju gde se okupilo oko 100 učesnika iz čitavog sveta,“ – dodao je on.

Govoreći o Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda , gradonačelnik je pomenuo da je Linija voda izgrađena ranije, sredstvima od 10,4 miliona evra, iz donacije EU, dok su u prethodne tri godine kompletno završeni radovi na Liniji mulja (497,4 miliona dinara) i na gradskom kolektoru (464 miliona dinara). On je podsetio da je izgradnja kolektora započeta mnogo ranije, ali da je u vreme preuzimanja rukovodstva za upravljanje gradom, u funkciji bilo svega 10 %, odnosno oko 500 metara. Istakao je i da će se za početak radova na realizacijom ORIO projekta, koji podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta, čeka odgovor holandske vlade i da su rukovodioci projekta u stalnoj komunikaciji sa nadležnim ministarstvom.

„1095 dana za nama, pored svega pomenutog, ostaće upamćeni i po činjenici da Leskovac više nije kreditno zadužen. Isplatom od 128,7 miliona evra iz budžeta grada Leskovca u celosti je isplaćen kredit za finansiranje projekata kapitalnih investicionih rashoda, u iznosu od milion i po evra ili 180 miliona dinara, uzet 26. 7. 2019. godine sa grejs periodom od 24 meseci i rokom otplate do 6. 11. 2026. godine. Četiri godine ranije smo isplatili kompletan kredit i na današnji dan ne dugujemo apsolutno nikome“.

Podsetio je da je Leskovac bio kreditno zadužen od 2006. godine do maja tekuće godine. On je podvukao da u periodu prethodnih rukovodstava u gradu nije bilo značajnijih radova, a danas se Leskovac gradi, širi, unapređuje i redovno izmiruje sve svoje obaveze i uspeo je da vrati sve dugove i kredite, uključujući i onaj za izgradnju akumulacije Barje, za koji je 2021. godine zaduženje bilo preko 6 miliona evra. Isplaćen je i dug prema EPS-u i iznosu od 192 miliona dinara, nasleđen od prethodnog rukovodstva. Najavio je i da će do kraja godine biti regulisane sve obaveze prema dobavljačima Apotekarske ustanove, gde je ostalo da se isplate još četiri rate  u iznosu od 23 miliona dinara.

Pomenuo je i da grad redovno izmiruje sve svoje obaveze po pitanju predviđenih posebnim kolektivnim ugovorima, kojima je predviđena i pomoć za rođenje deteta u iznosu prosečne neto zarade u Srbiji. Izneo je i podatak da je u poslednje tri godine samo na ime eksproprijacije i ujeda pasa lutalica iz gradskog budžeta isplaćeno gotovo milijardu dinara, što je ogromno opterećenje za gradski budžet, ali se i te obaveze redovno izmiruju i na današnji dan stanje u budžetu je 555 miliona dinara.

U svom izlaganju, gradonačelnik Cvetanović se osvrnuo i na planove za narednu godinu, tj. do završetka tekućeg mandata.

„Planiramo da aktivno nastavimo sa rehabilitacijom kolovoza na gradskim ulicama i opštinskim putevima, da nastavimo sa uređenjem trotoarskih površina u centru Leskovca – na delu Bulevara oslobođenja kod prodavnice Đak i kod Široke čaršije, kao i na delu ulice Južnomoravskih brigada kod Suve reke.

Planiramo da nastavimo sa izgradnjom sekundarne vodovodne mreže za naselja u severnom delu grada i porečkom kraju – u Lipovici, Pečenjevcu, Strojkovcu i Belom Potoku, rekonstrukciju vodovodne mreže u ulici Norvežanska i zbog brojnih havarija u ulici Omladinskih brigada i ulici Dvadeset i druga u naselju Rade Žunić, sanaciju vodozahvatne brane u selu Gradište“.

Najvio je i predstojeće investicije JKP Toplana u kotlarnici Dubočica i Crvena zvezda, vredne 188 miliona dinara, i izvinio se građanima zbog raskopavanja ulica, zamolio ih za strpljenje i istakao da su sve te investicije u najboljem interesu svih Leskovčana i da se nakon izvedenih radova prave novi trotoari sa behaton pločama.

Govorio je i o projektu za uređenje preostalog dela pijace u ulici Kralja Petra, za koji je obezbeđen novac i izabran izvođač radova, kao i o uređenju prostora kod stare autobuske stanice. Podsetio je da je taj prostor bio prodat jednom privredniku, pa ga je grad vratio u svoj posed jer ga je namenio za parkovsku površinu sa trotoarskim i biciklističkim stazama i pokazao sliku kako će taj prostor izlgedati nakon realizacije projekta. Time će se upotpuniti kompletan izgled oko stadiona i preostaje da se na licitaciji izda prostor za izgradnju modernog hotela, kako bi svi oni koji dolaze imali najbolje uslove za boravak u Leskovcu.

Najavio je i izgradnju četiri dečja igrališt –  dvva u centralnom gradskom gradskom parku, u naselju Dubočica i parku Devet Jugovića,  za koje je dobijena podrška od Minsitarstva za brigu o porodici i demografiju, kao i novu vrstu pomoći trudnicama – refundiranje dela sredstava za prenatalne testove. Pomenuo je i da je lokalna samouprava ove godine prvake obradovala rančevima, koji se mogu koristiti za izlete, rekreativnu nastavu, ekskurzije.

Prošle godine smo svim mališanima koji polaze u prvi razred poklonili zaštitne prsluke, dok smo ih ove godine obradovali sportskim rančevima koje, između ostalog, mogu koristiti i za izlete, rekreativne nastave i ekskurzije.

Od krupnih projekata koji će obeležiti naredni period, istakao je rekonstrukciju Dečjeg dispanzera, koju će finansirari Ministarstvo za javna ulaganja sa 595 miliona dinara i istakao da se čeka zaključak Vlade koji gradu Leskovcu dozvoljava da vrši investitorksa prava, nakon čega se kreće u dalje aktivnosti po ovom projektu. Govorio je i o izgradnji starpat centra, gde je potpisan ugovor sa izvođačem radova, kao i Skladišno-distributivnog centra. Naveo je i da su za izgradnju ovog centra pristigle tri ponude, dok je najniža na 151,5 miliona dinara.

Izlaganje o planovima završio je govoreći o ustanovama kulture: leskovaka Biblioteka planira da formira Bibilotečki trg – biblioteke na otvorenom, LKC čeka završetak postupka restitucije da bi mogao da ralizuje projekat sređivanja letnje bašte i bioskopa, dok će se u Muzeju menjati drvena stolarija na južnoj fasadi i renovirati i opremati sala za naučne skupove.

Na samom kraju, podvukao je da sve izrečeno ne bi moglo da se realizuje bez velike podrške Leskovčana, Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. On se zahvalio svima njima, celom svom timu, novinarima koji prate sve aktivnosti i kritikama i primedbama doprinose da lokalna samouprava radi bolje i da ispravi evenutalne propuste. Poručio je da će sa svojim timom nastaviti da radi još bržim i jačim tempom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare