Cvetanović obišao postavku „Leskovac srpski Mačester 1878-1941“, lutka popravljena i vraćena

LESKOVAC

Gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića je, tokom posete leskovačkom Narodnom muzeju, kroz stalnu postavku „Vremeplov leskovačkog kraja“ koja oslikava najznačajniji istorijski period grada Leskovca, period između dva svetska rata kada je turska kasaba na Veternici pretvorena u trgovački i industrijski centar Evrope, proveo kustos Nebojša Dimitrijević.

„Tadašnji Leskovac s pravom nosio epitet Srpski Mančester, a druga faza postavke je samo jedan deo celine o istoriji Leskovca. Očekuje nas i treća faza koja nosi radni naziv „Oslobodilačke bune i ratovi“ i ona će obuhvatiti Prvi srpski ustanak, Drugi srpski ustanak i Prvi svetski rat“ naglasio je Dimitrijević.

„Nažalost, epidemija virusa korona je pred nas stavila brojne izazove pa su trenutno onemogućene masovne posete muzeju, a veliko je interesovanje za ovu postavku. Obilazak se ipak organizuje u manjim grupama od desetak ljudi, pa pozivam sve naše sugrađane da posete Narodni muzej.“

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da prolazeći kroz postavku, čovek, bukvalno, kao da živi taj vremenski period.

„Ponosan sam na sve ono što je ranije Leskovac bio, sa željom da takva prelepa tradicija i ta prošlost, koja nam uvek energiju i snagu za prevazilaženje današnjih teškoća, sa željom da sledeće generacije žive u nekom srpskom Mančesteru, koji je divan, plodonosan, sa velikim brojem banaka i radnih mesta.“

Ono što su novinari mogli da uoće je da je lutka, koja je izazvala kontroverze i dilemu da li je slomljena ili samo “okrenuta” , popravljena i vraćane na svoje mesto.

Prati
Obavesti me o
guest

9 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Pitanja
Pitanja
3 godine pre

1.  Cvetanović li je obišao postavku da proveri dal je lutka zalepena?
2.  On li će se bavi i monitoringom restauratorskih radova? Gradonačelniče, restauraterski radovi nisu restauraterstvo u ugostiteljstvu, niti “mesarstvo”.
3.  Koga od nas zabriga što ga je po muzeju vodio tamo neki njegov kadar Nebojša? U muzej treba da vodi goste iz inostranstva ako ih uopšte ima. Ili on sebe smatra gostom u Leskovcu?
4.  Njih dvojica li su državnici, ekonomisti, ministri…?
5.  Zbog čega je od značaja što su se on i taj Nebojša i pretpostavljam botovska svita šetkali po muzej i zagleđuvali eksponate i postavku?
6.  Pitanje za poštovanu urednicu: i vi li će počnete da objavljujete Montipajtonovske “vesti”?

i muzeji su savremeni danas
i muzeji su savremeni danas
3 godine pre

Totalno su bez osecaja za vreme informatike, robotike, programeri nas vode na izlozbe virtuelno, na koncerte. Umesto da za najavljenu posetu imaju ugovor o saradnji sa pzooristem, da zivi ljudi, preobuceni glumci na cisto leskovacki zbore, pricaju, kad naidju posetioci, a mi imamo staticnu postavku koju niko ne gleda tokom godine, sem retkih politicara posetilaca. Pitam vec dve godine, koliko broji posetioca muzej, koliko pozoriste a koliko LKC i koliko je jedna karta i koliko inkasiraju od toga. Nemojte samo da trosite pare iz budzeta gradjana a da vas prekobrojne izdrzavamo svi mi koji ste se ugurali da lezite na radnim mestima. Hocemo da svake godine zaradjujete vise a trosite manje. Jel to tesko da se razume ili se pravite blesavi?

Primećujem
Primećujem
3 godine pre

Ne bih da zvučim previše kritizerski, ali, jel samo meni ova lutka deluje morbidno? Jel samo ja msilim da je lutka kao muzejski eskponat davno prevaziđena forma?
2020 godina je, a sve ovo izgleda kao da su pedesete godine XX veka.

Preradović
Preradović
3 godine pre
Odgovori  Primećujem

Donekle ste u pravu. Doba je interneta, modernih tehnologija, 3D-a…toliko mogućnosti imaju za modernu, svetsku postavku

Krdžalić
Krdžalić
3 godine pre
Odgovori  Preradović

Pa nemojte tako, ova izložba košta gradjane samo 200.000 evra. Jednostavno, za te pare nije se moglo više. Znate li Vi pošto su danas lutke sa staklastim očima? A vintage je sada u modi, pa je ova postavka starija od one iz 1974. godine. Malo li je? Mislim, onako muzeološki, kompetentno!

Harry
Harry
3 godine pre

Bio danas i ništa posebno. Kakav grad, takav i muzej. Sljašti, šareno, nejasno i konfuzno.

Milena
Milena
3 godine pre

Veličanstveno. Za prvi pik treće faze nove postavke NOB-a, imate spremne voštane lutke. Taman će bidu sveže. Zamenik direktora u ulozi Koče Popovića i direktorka u ulozi narodne herojke Lepe Radić. Autor postavke Tito, lično. Živeli.

Uloge uloge
Uloge uloge
3 godine pre
Odgovori  Milena

M…. da glumi matrapaza iz Brejanovce, zaje.anta kiga svi zaje.avaju.

Zoki
Zoki
3 godine pre

Da niste pisali , lutka ne bi bila nikad zalepljena!