Cvetanović obišao Odeljenje za privredu i poljoprivredu

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i njegova zamenica Lidija Dimitrijević, sa saradnicima iz kabineta, su posetili Odeljenje za privredu i poljoprivredu Gradske uprave Leskovac. Dimitrijevićeva je u društvu Radeta Velinova, šefa odeljenja, obišla i sve kancelarije i kratko razgovarala sa uposlenicima. Na konferenciji za medije gradonačelnik Cvetanović je rekao da je ovo odeljenje u proteklom periodu imalo realizovan veliki broj aktivnosti.

„U periodu od 2013-2022. godine za naše poljoprivredne proizvođače koji su ulagali u opremu za stočarstvo, voćarstvo, pčelarstvo, podizanje novih voćnjaka, kupovali plasteničku foliju, sisteme za navodnjavanje ili kopali bunare, Grad je izdvojio sredstva u iznosu od preko 324 miliona dinara za 8.750 korisnika je sagledano na pravi način, dok je za tekuću godinu predviđeno izdvajanje u iznosu od još 66,5 miliona dinara. Radili su se i atarski putevi i komasacija, gde je ukupno do sada opredeljeno 146 miliona dinara za tu namenu. Kako bi se zaštitili usevi naših poljoprivrednika, radi se i na odbrani od poplava, a za ove radove Grad je u proteklih deset godina izdvojio oko 111 miliona dinara.

Rade Velinov, šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu, je pobrojao neke od aktivnosti, pojasnivši da je u skladu sa Operativim planom odbrane od poplava za vode drugog reda uređeno 18 lokacija na 17 kastastarskih opština, u vrednosti 31 milion dinara.

„U okviru Programa mera za unapređenje uslova života lokalne zajednice na teritoriji grada Leskovca uradili smo revitalizaciju atarskog puta u KO Drćevac, u dužini od 1,2 km, vrednosti milion i 80 hiljada dinara. Dodelili smo subvecnije udruženju građana „Strelci protivgradne zaštite Kukavica“ u iznosu od 5,5 miliona dinara. Odeljenje za privredu i poljoprivredu pruža svu potrebnu administrativno-tehničku i stručnu pomoć Budžetskom fondu za razvoj poljoprivrede grada Leskovca – od samog raspisivanja konkursa za dodelu subvencija poljoprivrednicima, pa do njegove konačne realizacije. Trenutno su u završnoj fazi aktivnosti Odeljenja usmerene na izradu Nacrta Operativnog plana za ovu godinu – okončan je terenski rad i trenutno se izrađuju premeri i predračuni za lokacije koje će biti predmet Operativnog plana. Odeljenje za privredu i poljoprivredu aktivno pomaže i Poljoprivrednoj stručnoj službi u aktivnostima koje se tiču elektronske registracije poljoprivrednih gazdinstava“.

Marija Todorović, šef Odseka za lokalno održivi razvoj, analizu i statistiku, predstavila je brošuru „Održivi razvoj – Naša zajednička budućnost“.

„Održivi razvoj u sebi sublimira ekonomski, ekološki, socijalni, kulturni, društveni, politički i sveukupni razvoj jedne teritorijalne celine. Novina je koncept održivog razvoja zastupljen u ovom priručniku i on je zasnovan na četiri stuba razvoja: na ekonomskom, društvenom, ekološkom i insitucionalnom stubu, koji je i krovni stub razvoja. Priručnik je pisan sa namernom da posluži kao most u razumevanju ljudi različitih profila udruženih sa istim ciljem, a to je da svet postane bolje mesto za život i rad. Održivost je polazna tačka i preduslov, ali i orijentir i krajnja tačka u procesu održivog razvojnog planiranja. Sinergijom razvijamo inovacije, inovacijama postajemo lideri, a grad Leskovac će svakako postati jedan od lidera u sprovođenju koncelta održivog razvoja. Važno je proširiti obim održivog razvoja. Koncept održivog razvoja zasniva se na Agendi 2020-2030. Ujedinjenih nacija, a svih 17 ciljeva se međusobno prepliću. Potrebna je saradnja svih aktera u društvu, a ciljevi održivog razvoja moraju se utkati u sva dokumenta strateškog i razvojnog planiranja“.

Na pitanje novinara šta je konkretno učinjeno, s obzirom da je prvi vodič za razvoj ruralnog turizma izdat 2019. godine, Todorovićeva je rekla da se radi kategorizacija seoskih turističkih domaćinstava.

„Mi svakodnevno sarađujemo sa našim sugrađinama. Onima koji žele da se dodatno kategorišu je potrebna određena obuka za rad sa apliakcijom eTurist. Grad Leskovac je povezan sa tom aplikacijom i mi svakodnevno pružamo pomoć našim građanima u delu podnošenja elektronskih zahteva za sistem eTurist. Pomažemo im i oko apliciranja za IPA fondove, jer oni nisu do kraja upućeno. Dođu ovde, postoje naši samostalni savetnici koji sa njima rade na popunjavanju obrazaca, na davanju potrebnih obaveštenja. Mi smo tu uvek za naše građane i kao vetar u leđa, trudimo se da uvek budemo dostupni. Ukoliko žele da apliciraju na nekim konkursima, mi smo tu da budemo ako treba i partneri na projektu.“

Velinov je rekao da, s obzirom na posao zbog koga je gužva na odeljenju i veoma je važan za skoro sve ljude koji imaju registrovana poljoprivredna domaćinstva, i gde postoji dosta problema sa dokumentacijom, da su, što se tiče obuke uposlenika, u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu obavili razgovore i oni su ih uputili da edukaciju mogu obaviti u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

OPREMA

„Konkretno, iz našeg odeljenja delegirano je osam službenika za te poslove i oni su se odmah uključili, s obzirom da se radi o poslovima koji su se nekad sprovodili u papirnom obliku, i, kao što vidite, pružamo podršku svim gazdinstvima koji imaju problema po tom pitanju. Što se tiče opreme, posedujemo određenu opremu, ali ukoliko bude potrebe kao što su skeneri, čitači kartica i ličnih karata, to obezbeđujemo preko nadležne uprave za te poslove.“

SLUŽBENICI

Odeljenje za privredu i poljoprivredu ima 47 službenika. Od toga je 46 na neodređeno, a jedan na određeno. Kadrovsku strukturu čini 30 uposlenika sa visokom školskom spremom, 12 sa višom i pet sa srednjom stručnom spremom. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare