Cvetanović: Lokalne samouprave suočene s problemom finansiranja izgradnje i održavanja puteva

BEOGRAD-LESKOVAC

Lokalne samouprave su, zbog nejasnih i neusaglašenih propisa,  suočene s problemom finansiranja izgradnje i održavanja puteva, kao i finansiranja preduzeća koja su upravljači puteva, a brojne opštine, nakon izmene regulative o budžetskom sistemu, takvo preduzeće više nemaju i zato apelujemo na resorne institucije da što pre usvoje izmene zakona , rekao je na gradonačelnik Leskovca i član Upravnog odbora NALED-a Goran Cvetanović na otvaranju skupa koji su organizovali NALED i Auto-moto savez Srbije, u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Skup se bavio upravljanju bezbednošću drumskog saobraćaja na lokalu.

U prisustvu više od 200 učesnika, zaključeno je da je neophodno što pre usvojiti izmene Zakona o javnim putevima i Zakona o bezbednosti saobraćaja kako bi lokalne samouprave prevazišle probleme sa kojima se suočavaju u finansiranju izgradnje i održavanja puteva.

Broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srbiji u poslednjih 20 godina prepolovljen je na oko 600 godišnje, što je i dalje visok broj, a troškovi koje nezgode stvaraju državi premašuju 300 miliona evra – veliki gubici za društvo i budžet mogli bi da budu smanjeni efikasnijim ulaganjem u unapređenje bezbednosti saobraćaja na lokalnom nivou, rečeno je na ovom slupu.

Prvi potez je na državi, od koje se očekuje da izmeni Zakon o bezbednosti saobraćaja i Zakon o javnim putevima i preciznije uredi nadležnosti samouprava, ocenjeno je na skupu .

Dok gradovi i opštine nemaju u potpunosti obezbeđeno finansiranje gradnje i održavanja puteva, to nije slučaj sa obavezom ulaganja u bezbednost saobraćaja, objavljeno je na sajtu NALED-a.

Od svake naplaćene kazne 30% novca odlazi opštini u kojoj je prekršaj napravljen, što na nivou Srbije premašuju milijardu dinara. Međutim ta sredstva se uglavnom troše nenamenski ili usmeravaju u poslove koji predstavljaju redovno održavanje, a ne ulaganje u unapređenje bezbednosti saobraćaja.

Problem nenamenskog trošenja trebalo bi da reši Predlog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji u parlamentu čeka na usvajanje od novembra. Taj propis obavezaće sve opštine da formiraju funkcionalne lokalne savete, koji će morati da pribave saglasnost Agencije za bezbednost saobraćaja na plan rada i upotrebu sredstava od naplaćenih kazni.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Edin Zećirović rekao je da je doprinos lokalnih samouprava naporima državnih institucija da unaprede sigurnost važan zbog ispunjavanja ciljeva Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije 2015-2020 koji predviđa da broj nesreća sa smrtnim ishodom bude prepolovljen, kao i da u saobraćajnim nesrećama više ne stradaju deca. Iz Ministarstva su naveli da je novi zakon o putevima još u fazi nacrta i na usaglašavanju u institucijama.

Lokalne samouprave zaslužile su pohvale za brojne kampanje podizanja svesti građana o važnosti poštovanja propisa, naročito kroz edukaciju dece i mladih, ali je kao značajan problem istaknuto to što bezbednost saobraćaja ipak nije u vrhu njihovih razvojnih prioriteta.

” Veliki pomak u unapređenju bezbednosti u svojim sredinama gradovi i opštine mogu da postignu digitalizacijom podataka o saobraćaju i analizom. Na raspolaganju im je Portal bezbednosti saobraćaja koji je razvio Auto-moto savez Srbije i koji olakšava i unapređuje identifikovanje najvećih saobraćajnih problema i mogućih rešenja “,  istakao je generalni sekretar AMSS Predrag Đurđev.

Portal omogućava kreiranje baza podataka o svim saobraćajnim nesrećama i njihovim posledicama, kao i o učesnicima u nezgodama, podatke o stanju puteva, postojanju i poziciji signalizacije i osvetljenja, indikatorima ponašanja učesnika u saobraćaju i stavove o opasnostima i rizicima. Ukrštanjem podataka, donosioci odluka mogu jednostavnije i preciznije da prepoznaju „crne tačke“ i osmisle mere za unapređenje bezbednosti.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
nesrecnici u zemlji
nesrecnici u zemlji
6 godine pre

Kako to kad ste na dnevniku nema problema sve cveta kad ste u stampi ili javnosti nema pareeee?Problem je kod vas niste domacini drzava i narod zive od socijalne pomoci i tudjeg rada neznate da pokrenete ekonomiju i to je ocigledno!