Čudesni oporavak devojčice na koju se srušio ringišpil

NIŠ-KURŠUMLIJA
Trinaestogodišnja Anja Belošević, devojčica iz Kuršumlije na koju se pre dva meseca srušio ringišpil u ovom gradu, danas će izaći sa Intenzivne nege kliničkog centra u Nišu. Anja je najteže povređena od trinaestoro dece u ovom incidentu.

Anja je u niški klinički centar dovezena početkom maja, bez velikih šansi da preživi. Bila je u stanju kome, sa teškim povredama mozga.


Tek posle 10 dana, primećene su prve reakcije. Dva meseca kasnije, može da sedi u postelji i izgovara jednostavnije rečenice.

“Prvi osmeh je bio kada je videla brata i kada smo je pitali da li prepoznaje i ko je to, dobili smo potvrdni odgovor treptajem desnog oka. Čini mi se da je od tog momenta počelo to njeno rapidno poboljšanje”, kaže dr Milena Stojanović, specijalista anesteziologije, intenzivne nege i reumatologije.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu negu prof. dr Radmilo Janković rekao je da niko nije očekivao takav oporavak.

“Zaista je prvo delovalo bezizlazno, ali možete videti da je njen oporavak toliko rapidan da dovodi do ushićenja celokupnog osoblja. Obično se lekari i naše sestre najviše vežu za najmlađe pacijente”, navodi dr Janković.

Za Anju su bile veoma važne vežbe sa fizioterapeutima, uz pomoć kojih je pokretala mišiće ekstremiteta.

“Sada je počela da sama pokreće ruke i noge, sama izvršava sve naloge, čak i sama traži činiju da jede, sada polako počinje da fonira i da čujemo njen glas, da izražava želje kada je gladna”, ističe dr Milena Stojanović, specijalista anesteziologije, inetenzivne nege i reumatologije.

Direktor Klinike rejao je da se na Anjinom primeru pokazalo “koliko je to neodustajanje i kompletan napor usmeren ka jednom zajedničkom cilju na kraju napravio jedan ovakav efekat”.

Na klinici ističu da je u ovakvim slučajevima veoma važno multidisciplinarno lečenje pacijenata, ali i veoma aktivno učešće porodice u Anjinom lečenju. (RTS)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare