CRTA: Svakodnevni pritisci na birače

SVAKODNEVNI PRITISCI NA BIRAČE

BEOGRAD

Pritisci na birače dešavaju se gotovo svakodnevno, a pritisci na pojedince ili grupe su kontinuirani i u dužem intervalu, a ne samo uoči izbora ili u toku izbornog dana, ali se intenziviraju u predizbornom periodu, pokazalo je istraživanje posmatračke misije Crta o političkim pritiscima na građane uoči ovogodišnjih izbora.

Cilj pritisaka je da se pridobije podrška na izborima i da se osigura pozicija na vlasti, ali i da se sačuva i uveća ekonomska i politička moć stranke posredstvom kontrole nad javnim resursima i učvršćivanjem politike klijentelizma i partijske patronaže.

Pritiscima su posebno izloženi zaposleni u javnom sektoru, i to najviše oni koji su uz pomoć stranke dobili posao i/ili oni sa kojima je zaključen ugovor o radu na određeno vreme, kao i ekonomski deprivirane, socijalno ugrožene, manjinske i ranjive grupe.

Istraživanjem su uočeni pritisci koji su usmereni na podstrekivanje učešća u aktivnostima poput odlazaka na političke skupove, prikupljanje sigurnih i kapilarnih glasova, botovanje za stranku i promocija stranke, denunciranje i špijuniranje kolega u korist stranke, sponzorisanje stranačkih aktivnosti i pritisak na građane da protivzakonito postupaju u korist stranke.

Zabeleženi su i pritisci koji su usmereni na zabranu učešća u aktivnostima kao što su zabrana čitanja i gledanja “opozicionih medija” u službenim prostorijama ili javnim mestima, zabrana aktivnosti na društvenim mrežama, odnosno praćenje “neprihvatljivih” naloga, stranica ili objava ili zabrana druženja sa osobama koje stranka ili funkcioneri etiketiraju kao “persona non grata”.

Pritisci imaju tendenciju da kontrolišu i privatni život pojedinca, kulturne i medijske sadržaje koje on konzumira, mesta koja posećuje, a ne samo aktivnosti koje se isključivo odnose na pružanje podrške u promociji stranke i političkih aktera, istaknuto je u izveštaju.

Prilikom istraživanja korišćene su tehnike namerni uzorak, takozvana “snowball” tehnika i prigodni uzorak, u istraživanje su bili uključeni i novinari, aktivisti i politički akteri iz 26 gradova i opština, a obavljeno je 68 intervjua ukupnog trajanja 49 sati 23 minuta i 13 sekundi.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare