CRTA: Jedan birač istovremeno u više gradova i država

BEOGRAD

Nakon brojnih nepravilnosti i zloupotreba koje smo kao Posmatračka misija Crte zabeležili pre, tokom i nakon izbornog dana, a koje smo u više navrata predstavili javnosti, građani su nastavili da nam se javljaju i dele saznanja o izbornim manipulacijama.

CRTA migracija birača Danijelova 9, Beograd

Istražujući informacije dobijene od građana i ukrštajući ih s bazom podataka koju je već objavio portal Istinomer i javno dostupnim podacima iz biračkih spiskova, došli smo do novih zaključaka – onih koji potvrđuju i pojačavaju sumnje u teške manipulacije biračkim spiskom s ciljem prekrajanja volje birača na beogradskim lokalnim izborima.

Istovremeno i u Srbiji i u BiH

Sugestije građana koji su pretraživali bazu Istinomera, koja pokazuje koliko je na kojoj adresi bilo prijavljeno birača za decembarske izbore u Beogradu, odvele su nas na adresu Danijelova 9 na Voždovcu. Tu se nalazi nedovršena zgrada u kojoj je za beogradske izbore bilo prijavljeno čak 129 birača.

Njihova imena potražili smo u biračkim spiskovima (za parlamentarne i lokalne izbore 2022. i 2023. godine) dostupnim na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Utvrdili smo da je veliki broj birača, koji navodno žive u tom objektu, a koji nema uslove za stanovanje, bio prijavljen samo za glasanje na beogradskim izborima. Za parlamentarne izbore oni su, pak, pronađeni na raznim biračkim mestima u Bosni i Hercegovini – Višegradu, Bijeljini, Zvorniku, Loparama, Palama, Novom Goraždu, Banjaluci, Sarajevu.  

Sumnju u nelegalni i nelegitimni izborni inženjering posebno izaziva činjenica da čak 96 odsto birača iz Danijelove 9 nije imalo prebivalište u Beogradu ili Srbiji pre izbora održanih u aprilu 2022. godine. Svi su pravo glasa na lokalnim izborima u Beogradu stekli u periodu između januara i aprila 2022. godine, što smo zaključili uvidom u birački spisak za glasanje na referendumu 2022. godne.

Dodatno, rezultati Srpske napredne stranke na biračkom mestu koje uključuje Danijelovu 9 su znatno bolji u odnosu na okolna biračka mesta (za čak 9 procentnih poena u odnosu na prosek za mesnu zajednicu).

Kako bi otklonile sumnju da iza ovakvih i drugih nelogičnosti stoji namera da se manipuliše biračkim spiskom radi prekrajanja izborne volje građana, institucije Republike Srbije dužne su da daju objašnjenja. Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da objavi tačan broj prebivališta po domaćinstvima, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave mora da učini javnim imena i prezimena birača po domaćinstvima. Oba ministarstva ove podatke treba da objave sa svim promenama u poslednje dve godine i to na mesečnom nivou.

Da li i ko ima pristup menjanju podataka u biračkom spisku?

Prateći trag jedne osobe upisane na biračkom mestu koje uključuje i Danijelovu 9 i pretragom biračkih spiskova iz 2022. godine, pronašli smo 679 birača koji su za parlamentarne izbore 2022. godine bili praktično klonirani u zvaničnoj evidenciji birača. Za poslanike Skupštine Srbije ti birači mogli su da glasaju na čak sedam biračkih mesta istovremeno – jednom u Velikoj Plani i po tri u Čačku i Kraljevu.

Svi oni su na parlamentarnim izborima 2023. godine bili klonirani i u Bosni i Hercegovini na dva biračka mesta – u Zvorniku i Loparama, a neki od njih imali su pravo glasa i na beogradskim izborima.

Računica, dakle, kaže da je jedan broj birača od pomenutih 679 u dvogodišnjem periodu bio upisan na čak 10 biračkih mesta u dve države.

Ako je do “kloniranja” birača došlo greškom, neko je počeo da je ispravlja, i to nakon izbora 2023. godine. Kada smo 19. decembra sa sajta MDULS preuzeli birački spisak za parlamentarne izbore, čovek sa specifičnim imenom Budimir Rikanović, zajedno sa svojom porodicom od sedam članova, bili su na biračkom mestu u Velikoj Plani, tri biračka mesta u Čačku i tri biračka mesta u Kraljevu. U januaru 2024, naknadnim uvidom u birački spisak za parlamentarne izbore za 2022. godinu, Budimira Rikanovića i njegovu familiju, pronalazimo na šest biračkih mesta – sa jednog biračkog mesta u Kraljevu su izbrisani. 

CRTA migracija birača - birački spisak

Jedan birač na više mesta – ilustracija

Da li neko na centralnom nivou pomera birače, poput šahovskih figura –  iz jedne u drugu opštinu, iz jednog grada u više njih? Red se ne zna, ali se zna ko bi mogao da ga uspostavi. Na prvom mestu je tužilaštvo, koje bi po službenoj dužnosti moralo da pokrene postupak i utvrdi odgovornost svih onih koji su birački spisak iskoristili da utiču na ishod izborne šahovske partije. 

Ako se to ne desi, ako i tužilaštvo, MUP, MDULS, kao i nadležni u jedinicama lokalnih samouprava ostanu nemi na sve manipulacije zabeležene tokom izbora 2023. godine, legitimitet i legalitet svakih narednih izbora biće pod znakom pitanja. Samim tim, uopšte nećemo moći da ih zovemo izborima. 

Izvor: CRTA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare