Crna Trava jedan od tri šampiona preduzetništva u Srbiji

BEOGRAD

Iako je reč o najmanjoj i jednoj od najnerazvijenijih opština u Srbiji, u Crnoj Travi je tokom 2020. osnovano 78 privrednih subjekata pretežno u sektorima građevine i usluga.

Loznica, Krupanj i Crna Trava šampioni su preduzetništva za prošlu godinu kao najuspešniji promoteri pokretanja novih biznisa i korišćenja nacionalnih i lokalnih podsticajnih mera, saopštio je NALED.

Spram svoje veličine, zabeležili su najveći broj novoosnovanih preduzetničkih radnji i preduzeća, kao i korisnika mere poreskog oslobođenja početnika u poslovanju poznate pod sloganom Startuj legalno.

Takmičenje gradova i opština Šampioni preduzetništva 2020, pokrenuli su NALED i Republički sekretarijat za javne politike (RSJP), pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i uz podršku projekta nemačke razvojne saradnje „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“ koji implementira GIZ. Cilj takmičenja bio je da se podstaknu lokalne samouprave na aktivno uključivanje u stimulisanje preduzetništva i legalnog poslovanja, kao i da se prepoznaju primeri najbolje prakse u Srbiji.

– Prošlu godinu završili smo sa 38.986 novoosnovanih privrednih subjekata što je gotovo 16% manje u odnosu na 2019. i 11,2% manje od proseka u prethodnih pet godina. Ipak, krajem 2020. smo imali nešto više od 400.000 aktivnih preduzetnika i privrednih društava. Pandemija je nanela ozbiljne društvene i ekonomske posledice svim zemljama, i dalji oporavak u velikoj meri zavisiće od naše sposobnosti da podstičemo preduzetništvo, novo zapošljavanje i inovacije. Važnu ulogu u tome ima ne samo država, već i lokalne samouprave, a u poslednje vreme direktna finansijska podrška malim i srednjim preduzećima dolazi i iz privatnih fondova – kaže Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u. 

Loznica, koja je pobedila u kategoriji velikih lokalnih samouprava, je tokom 2020. godine, između ostalog, oslobodila privredne subjekte plaćanja taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru, zakupa poslovnog prostora u vlasništvu grada, obaveze plaćanja izbacivanja i deponovanja smeća, kao i grejanja za sve korisnike usluge gradske toplane. 

Krupanj, pobednik među lokalnim samoupravama srednje veličine, je svojim lokalnim akcionom planom zapošljavanja za početnike u poslovanju predvideo bespovratna sredstva u iznosu od 250.000 do 300.000 dinara i za te namene iskorišćeno je 13,3 miliona dinara od čega je 30% obezbedila opština, a 70% NSZ. 

Iako je reč o najmanjoj i jednoj od najnerazvijenijih opština u Srbiji, u Crnoj Travi je tokom 2020. osnovano 78 privrednih subjekata pretežno u sektorima građevine i usluga. To je u situaciji pandemije, i u odnosu na 1.000 i nešto stanovnika – značajan rezultat, čemu su doprineli efikasna lokalna poreska administracija i odeljenje za privredu. 

U prošloj godini je posebno izazovan bio  period vanrednog stanja (mart-maj) kada je osnovano svega 6.548 privrednih subjekata, upola manje u odnosu na isti period prethodne godine. Najslabiji mesec bio je april kada je osnovano svega 864 privrednih subjekata (80% manje nego u aprilu 2019). Ako posmatramo samo preduzetnike, u 2020. došlo je i do privremenog prekida rada gotovo 37.000 preduzetničkih radnji, posebno u martu (više od 10.000), na šta je najviše uticalo vanredno stanje, ali i početak primene testa samostalnosti. 

Do stabilizacije u pogledu broja novoosnovanih i brisanih privrednih subjekata, kao i privremenih prekida rada preduzetnika došlo je u drugoj polovini godine što se može posmatrati kao pozitivan rezultat mera podrške privredi Vlade Srbije.

Kada je reč o poreskom oslobođenju početnika u poslovanju koje je uvela Vlada Srbije uz podršku NALED-a i GIZ-a, ova olakšica je u godini izbijanja pandemije podstakla osnivanje 513 privrednih subjekata, najviše u sektorima trgovine i prerađivačke industrije. Od 2021. ova mera je fokusirana samo na privredna društva koja obavljaju inovacionu delatnost, s tim što je povećan limit za isplatu zarada osnivačima do 150.000 dinara bez obaveze plaćanja poreza i doprinosa tokom prve tri godine poslovanja. 

– Kako bi mera Startuj legalno dala pun efekat, preporuka je da se poresko oslobođenje omogući i preduzetnicima u sistemu paušalnog oporezivanja, da se proširi na druge delatnosti, kao i da se automatizuje proces kontrole zahteva za oslobođenje kako bi se smanjio prostor za zloupotrebe i rasteretili kapaciteti Poreske uprave– dodaje Vasiljević.

StarTech – kako velike kompanije mogu da podrže mali biznis 

Kompanija Philip Morris odlučila je da opredeli čak pet miliona dolara za podršku domaćoj privredi u okviru trogodišnjeg projekta StarTech, koji sprovodi NALED u saradnji sa Vladom Republike Srbije. U pitanju je prvi, ovako veliki, privatni projekat koji daje bespovratna sredstva za otpočinjanje i razvoj biznisa zasnovanog na znanju i inovacijama. Na sajtu www.startech.org.rs objavljen je javni poziv za dodelu prvih milion dolara start-up timovima, preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima koji žele da ulože novac u razvoj inovativnih proizvoda i usluga, ili digitalnu transformaciju svog poslovanja. Konkurs je otvoren do 4. juna, a na raspolaganju su grantovi od 15.000 do 100.000 dolara. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare