ČOGURIĆ UHAPŠEN ZBOG PORESKE UTAJE U NIŠU

NIŠ
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, uz saglasnost Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo poreska utaja i oštetili budžet Republike Srbije za 45.913.145 dinara.

Uhapšeni su: D. K. (1962) iz Beograda, odgovorno lice preduzeća “Agrohim” d.o.o Niš, S. M. (1957) iz Niša, radnica preduzeća “Agrohim” d.o.o Niš, A. Č. (1970) iz Leskovca, odgovorno lice preduzeća “Energosistem Čorugić” i J. S. (1979) iz Niša, radnik preduzeća “Energosistem Čorugić”, dok za još dve osobe policija traga, navodi se u saopštenju policije..

“Sumnja se da su D. K. i S. M., kao odgovorna lica preduzeća “Agrohim”, u saradnji sa još dve osobe za kojima policija traga, u periodu od 2011. do 2013. godine organizovali prodaju stanova u stambeno – poslovnom objektu u Nišu i zahtevali da se deo ugovorene cene uplati na račun preduzeća, a deo preda lično i na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist D. K. u iznosu od 330.046 evra. Istovremeno, smanjena je i osnovica za obračun PDV-a, zbog čega su u kontrolisanom periodu obračunavane manje poreske obaveze i time za iznos od 20.220.276 dinara oštetili budžet Republike Srbije.

Postoje osnovi sumnje da je A. Č., deo dobijenih stanova, na ime kompenzacije za izvršene radove na zgradi investitora “Agrohim”, prodavao zainteresovanim kupcima, a dobijeni novac, u iznosu od 116.573.065 dinara, nije uplatio na račun preduzeća “Energosistem Čorugić”. Takođe, sumnja se da je A. Č. novac od prodaje stanova, u iznosu od 223.905 evra predao J. S., kao fizičkom licu, bez pravnog osnova i evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća, i tako izbegao obračun i plaćanje poreza u iznosu od 25.692.869 dinara, za koliko je oštetio budžet Republike Srbije.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Protiv jedne osobe biće podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja. Sumnja se da je on, na ime prodaje stana, od kupca uzeo iznos od 13.130 evra, koji nije uplatio na račun preduzeća “Agrohim”, već je novac predao D. K., bez evidentiranja i plaćanja poreskih obaveza”, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peci
Peci
8 godine pre

Nije mi samo jasno kako ovaj lik do sada nije završio u zatvoru. Koliko se ja sećam, on je dugo vremena bio u bekstvu zbog kriminalnih radnji vezanih za gradsku vlast u Leskovcu za vreme mandata bivšeg gradonačelnika. I on i gradonačenik su hapšeni, ali nisam čuo i da su osuđeni. Ili su ukrali dovoljno, da ima za sve, kao pametni ljudi. A ima radnika koji nisu dobili plate za svoj rad kod Čogurića.
Interesuje me gde su sada investitori “abudabićani”, kojima je prodata “Pašina česma”, gde su reprezentacije iz arapskih zemalja, i sl. Čije je vlasništvo onaj hotel na ovoj lokaciji. Šuška se da je građen od para iz budžeta Beograda.