Čitaoci javljaju: U naselju Slavko Zlatanović i dalje pale gume, nadležni ne reaguju

LESKOVAC

Čitaoci Regionalne informativne agencije JUGpress javljaju da se paljenje guma u nasleju Slavko Zlatanović nastavlja ali da, i pored, kako tvrde, čestih poziva i traženja pomoći, nadležni ne reaguju.

Zbog paljenja guma vazduh je veoma zagađen, žale se ljudi koji žive u ovom delu grada.

Kažu da se otežano diše i da se oseća nesnosan smrad.

Prenose nam i da zbog ovoga ne smeju decu da puste napolje iz kuća.

Inače, nadležne organe i službe na koje se žale da ne reaguju, plaćaju i građani naselja Slavko Zlatanović.

Mislite o tome.

Šta kažu stručnjaci: Materije koje nastaju spaljivanjem gume

Pri paljenju guma oslobađaju se čitav dijapazon zagađivača koji se mogu podeliti u dve grupe, kažu stručnjaci.

U prvoj grupi su  zagađivači za koje postoje zakonski propisane gornje granice izlaganja kao što su PM čestice, ugljen monoksid (CO),oksidi sumpora (SOx), oksidi azota (NOx) i isparljive organske materije (VOC).

U drugoj grupi su zagađivači za koje ne postoje gornje granice izlaganja odnosno imaju štetan uticaj na zdravlje čak i u veoma malim količinama i tu spadaju hemikalije kao što su  policiklični aromatični ugljovodonici (PCB), dioksini, furani, hlorvodonik, benzen, polihlorovani bifenili  i metali poput kadmijuma, nikla, cinka, žive, hroma i vanadijuma. Svi ovi zagađivači mogu uzrokovati značajne kratkoročne i dugoročne zdravstvene efekte.

Ističu da da u proseku jedna guma sagori za  50 minuta što dovoljno govori o stepenu zagađenja koje se oslobađa paljenjem. U zavisnosti od dužine i stepena izloženosti, efekti po zdravlje mogu varitati od iritacije  kože, očiju i sluznice, negativnog efekata na organe za disanje, centralni nervni sistem pa sve do nastajanje tumora.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare