Čitaoci javljaju: Proizvodjači cigle potkradaju kupce

LESKOVAC

Već duže vreme, tačnije decenijama, proizvođači opekarskog proizvoda – sigle podkradaju svoje kupce, svojim proizvodom – ciglom, ne poštujući standardne dimenzije. To znači da koriste i zemlju kako bi na ne dozvoljeni način od potrošača prigrabili nezarađeni dinar, pišu naši čitaoci.

Standard za dimenzije cigle, koji je podržan i EUROCODOM 8, je 25/12/6,5 cm. Na ciglanama u Guberevcu (verovatno i na drugim ciglanama)  je 24/12/5,5 cm. Cena proizvoda je formirana prema standardnoj veličini. Zapreminska razlika je 18,8%. Naizgled je pojava nebitna, upozoravaju naši čitaoci.

“Nonšalantno je podkradanje potrošača za tih 18,8 % i svi ćutke prelaze preko toga. „Nikim Ništa“ a ciglarima piratska zarada. Ako je uopšte reč o zaradi ili je reč o prećutnom otimanju.

I nije jedino reč o procentu otimanja već je šteta daleko veća. Ozidani zid debljine 25 cm je u svakom drugom redu uži za 1 cm koji treba popuniti malterom pa je trošak investitoru povećan.

Dalje, u 1 m2 ozidanog zida ne ide više 104 cigala već 110. U zidu debljine 12 cm ne idu 52 cigle veće 56-58. Sad svako ko je zainteresovan može lako sračunati koliku štetu proizvođači cigli nanose investitoru. Trgovce ova pojava ne interesuje jer komad je komad. Građevinski inspektor nema ovlašćenja da vrši ovu kontrolu standarda jet su Zakonom o planitanju i izgradnji  građevinski proizvodi samo spomenuti u čl. 6. Tržišnu inspekciju ovaj standard ne interesuje. Zakonadavac ovakvu pojavu ne reguliše ozbiljno.

Jednom rečju, nikoga ništa ne interesuje a tržište je i dalje puno prevara sa ozbiljnim posledicama. I nikom ništa, pogotovu što samo kupac strada a podkradanja se ćutanjem stimulišu”, upozoravaju čitaoci koji, očigledno, odlično poznaju ovaj problem.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
DNK
DNK
2 godine pre

Mi smo lopovi svi kradu od pijace, policije,profisora do političara

Zoran
Zoran
2 godine pre

Krade se na sve strane.Kradu i prodavci bureka . Smanjujući tepsije pa su četvrtine bureka sve manje a cene sve veće. Mogli bi da prodaju burek i na grame , jer 100 grama bureka je 100grama , ali ne rmože da se krade .

čaki
čaki
2 godine pre

Upravo tako. Meni su posle rata isporučili ciglu debljine oko 5cm, poneka i 4,5cm. Bahati su proizvođači, puni para i nemorala.