Čitaoci javljaju, muzej odgovara: Lutka nije oštećena već okrenuta

LESKOVAC

Poštovani čitaoci i urednici portala JUGpres,
Obraćamo Vam se u vezi objavljenog članka u okviru rubrike Čitaoci javljaju dana 03.09.2020. godine pod naslovom „Čitaoci javljaju: Lutke ima na slici al nema u muzeju“ u kome se navodi da u novoj postavci nedostaje jedna lutka.
Nova postavka muzeja u Leskovcu pod nazivom „Leskovac – Srpski Mančester (1878 – 1941)“ prikazuje period od oslobođenja od Turaka, krajem 1877. godine, do početka Drugog svetskog rata, 1941. godine, kada je Leskovac doživeo dinamičnu transformaciju – preobražaj od tek malo veće orijentalne varoši, sredinom XIX veka, do najznačajnijeg srpskog industrijskog centra posle Beograda.
U želji da postavku učinimo atraktivnijom i da oživimo ovaj period, angažovan je akademski vajar Miroslav Lakobrija, koji je za nas izradio 6 (šest) autorskih rekonstrukcija likova u pokretu sa silikonskim delovima (glava, ruke, stopala), od kojih se 5 (pet) nalazi u vitrini i 1 (jedna) u slobodnom prostoru.
Sporna figura predstavlja rekonstrukciju lika fotografa i nalazila se u slobodnom prostoru. U toku otvaranja, usled gužve došlo je do njenog pomeranja što je doprinelo njenom okretanju. Kako je reč o autorskom delu, ne bi li došlo do njenog oštećenja ona je pomerena iz postavke i odložena u prostoriju stare postavke NOB-a, o čemu je obavešten i sam umetnik čiju posetu očekujemo.
Prostorije u kojima je figura trenutno smeštena, zatvorene su za posetioce nakon pokretanja projekta renoviranja muzejskih postavki i trenutno služi za odlaganje muzejskih eksponata.
Miroslav Lakobrija pored vajanja radi i kao profesionalni šminker i masker i angažovan na snimanjima filmova i serija. U svetu filma njegovo ime je veoma čuveno i priznato, dok njegove figure od silikona krase postavke muzeja širom Balkana. Za svoje radove ovaj umetnik dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja, a jedno od njih jeste i Zlatna Arena u Puli. Shodno navedenom, naravno da njegova dela nisu jeftina, i upravo zbog toga je figura fotografa odložena u prostorijama postavke NOB-a.
U toku pisanja ovog teksta pristiglo nam je pismo redakcije JUGpresa, u kojima se od nas traži da odgovorimo na nekoliko pitanja, meću kojima je i cena figure, i kako je došlo do njenog lomljenja. Figura nije polomljena, u tekstu iznad, objašnjeno je zašto je odložena, a cena nije tajna. Izrada figure u pokretu sa rekonstrukcijom lika fotografa sa licem i rukama u silikonu, prirodnom dlakom, staklenim očima je 140.000 (stočetrdeset hiljada) dinara.
Ukoliko imate još nekih pitanja, budite slobodi na posetite Muzej.
Srdačan pozdrav,
Mira Ninošević,
direktor Narodnog muzeja u Leskovcu

Prati
Obavesti me o
guest

8 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Tisa
Tisa
3 godine pre

Jel sa muzej sad zove “Muzej silikonskih figura madam Mire”

Mile
Mile
3 godine pre

Kuga mori lažeš više Mirke? Dokle više be, mesto u penziju da si ideš, ti će se igraś s lutke od 140.000 u ovoj nemanje. Pal nije toj Barbika pa će gu rastavljate i sastavljate.
Begaj si u penziju školska, dosta ti je.

Cena i kvalitet
Cena i kvalitet
3 godine pre

A to li je osnovni kriterijum da se u muzeju kupuju samo najskuplje stvari od buzetskih para? Sta sve procitasmo to ispade jedini pravi zaključak.A sto cena ne prati kvalitet e to je vec druga tema

Lete nase pare
Lete nase pare
3 godine pre

To li neki novi trendovi?Zamislite, stalna postavka a iz nje otpada deo po deo. Mozda je to neki novi marketinški trik. Sta li ce sledece da otpadne. Kako je smandrljosano zbog izbora, nista cudno.Problem je sto se novac nas koji jedva sastavlja o kraj sa krajem ovako trosi.

David
David
3 godine pre

Haha, kakav odgovor. Pitaš ih jedno, oni odgovaraju treće. Ovoj pisalo neko čudno mitsko biće što sve zna- sveznakuša :). Ako gu niste iskršili nego je samo zavrnuli malko, što si gu ne namestite, nego čekate ovog Mikelandjela? Imate si stručnjaci po taj muzej za sve.

Verobulj
Verobulj
3 godine pre

Kolko još pare treba da date da se lutka sad popravi? Remek delo nagrađivanog umetnika a bacili je odmah nakon otvaranja. Koga lažeš sa tim glupostima direktorke? Svi znaju da urnišeš muzej

Lutka koja kosta pet plata
Lutka koja kosta pet plata
3 godine pre

Dok ljudi nemaju sta da jedu i kada roditelji teskom mukom izdvoje novac za knjige i dorucak svojoj deci, muzej se hvali da jedna lutka Kosta samo 140.000 dinara. Sramota! To je i podsmejavanje prosecnim ljudima u Leskovcu koji za jednu lutku rade, citaj crnce, pola godine.

Stručnjaci
Stručnjaci
3 godine pre

Lutka je bačena, po svim muzeološkim standardima! Idite u muzej i pogledajte. Raspao se jadnik na tri polovine. Ako vidi Lakobrija?