Čisti se Staro groblje u Nišu

NIŠ

  

Akcija čišćenja Starog groblja ne sme da bude kratkotrajna, ova akcija  treba da bude dugoročna i ne samo da očistimo nego da trajno rešimo ovaj  prostor i da ga jednog dana pretvorimo u memorijalni kompleks, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je juče sa saradnicima obišla radove. Pridružio joj se i predsednik GO Palilula Bratislav Vučković sa svojim saradnicima, kao i sveštenik Branko Cincarević, starešina Sabornog hrama u Nišu. Akciji čišćenja starog groblja pridružila su mnoga niška udruženja, među kojima je Kolo srpskih sestara, kao i Humanitarne organizacije, među kojima je prva Mladi za mlade profesorke dr Danice Grujičić. U pomoć su pritekli i učenici Gimnazije ‚‚Svetozar Marković‚‚ u Nišu predvođeni profesorima fizičkog vaspitanja.

            ‚‚Koliko  će nam vremena trebati da ovaj prostor pretvorimo u park sećanja i kada će ljudi ovde moći da šetaju nesmetano i svojoj deci pokazuju  istoriju Niša u ovom trenutku je teško predvideti. Ono što sa  sigurnošću znam to je da će Gradska opština Palilula, sva resorna preduzeća i Grad Niš  istrajati u ovoj akciji da  zaista svaki deo groblja, a to je 17  hektara, bude čist i uređen. Grad će finansijski da podrži raj deo priče, a ono što će prvo sada biti to je  da grad dobije tačan spisak onoga što na ovom prostoru  treba da se  uradi, od osvetljenja do uređenja staza, preko sređivanja ograde pa i izdavanja monografije‚‚- kazala je gradonačelnica  Sotirovski.

           Ona je dodala da se nada da će jednog dana moći da se pronađe grob iz 1891. godine koji je najstariji i onaj iz 1971. kada je pestalo sahranjivanje na ovom prostoru.

            ‚‚Mislim da je ovo veliki zadatak za sve nas koji živimo u Nišu jer ako ne očuvamo svoju istoriju ne možemo ničemu da se nadamo ni u budućnosti. Volela bih da ovde dolaze đaci prvaci i vide ko  je bio Učitelj Tasa, da se upoznaju sa ljudima koji su gradili Niš koje još uvek stoje u niškim ulicama- istakla je Sotirovski.

              Staro groblje koje se prostire na 17 hektara nalazi se na teritoriji GO Palilula.

            ‚‚Primarni zadatak Palilule u ovom trenutku je uređenje Starog groblja i želimo da to bude trajno rešen problem.Na ovom groblju ima puno vrednih spomenika a da toga nismo ni svesni. Projekat memorijalnog parka radiće institucije u gradu zadužene za to, a pre sevga to je KLERP, a  trenutno imamo tri prioriteta, da očistimo, da osvetlimo i obezbedimo ovaj prostor. Ukoliko prostor osvetlimo i ogradimo neograđeni deo prostora uradićemo prve korake ka daljem sređivanju celog prostora‚‚- kazao je Vučković.

             U ime niške Eparhije radove je obišao sveštenik Branko Cincarević.

             ‚‚Groblja su sveta mesta o kojima treba brinuti i to je naša sveta obaveza. Od 1971. godine od kada  se ovo groblje preselilo ovaj prostor je postao zapušten. Više puta smo pisali dopise da se groblje  uredi, a sada su se stvorili uslovi da sam Grad na čelu sa novoizabranom gradonačelnicom načini veliki iskorak da osvežimo, otkrijemo i osvetlimo ovo sveto mesto naših predaka‚‚- kazao je otac Cincarević.

              Dodao je da će Srpska pravoslavna crkva aktivno uključiti u ovu akciju.

             ‚‚Aktivno ćemo se uključiti u renoviranje ovih hramova, zapravo objekata koji prerastaju grobnice i postaju hramovi. Već smo pokrenuli obnovu nekih ovakvih spomenika‚‚-dodao je Cincarević.

              Direktor JKP ‚‚Mediana‚‚ Dragoslav Pavlović je kazao da se ovo preduzeće odazvalo pozivu grada i GO Palilula u sređivanju Starog groblja i drago mu je da je pokrenuta ovakava inicijativa.

               ‚‚Opremljeni smo mehanizacijom kojom možemo da rešimo probleme na groblju, da otvorimo sve staze, da očistimo rastenje oko samih grobnih mesta i da orežemo stabla na Starom groblju. Površina je ogromna i pokrenuli smo veliku mehanizaciju sa ciljem da se što više zelenila okloni‚‚- kazao je Pavlović.

               Govorio je i o planovima za iduću godinu koji će biti predloženi Gradskom veću.

               ‚‚Naš predlog biće da se u plan održavanja grobalja stavi i Staro groblje sa nekih 7,5 miliona dinara. Plan bi obuhvatio seču rastenja u dva perioda tokom godine i jedno do dva  prskanja kompletne površine groblja i dva košenja što bi doprinelo da ovo groblje bude lepo tokom cele godine‚‚- istako je Pavlović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare