Ciglari iz Guberevca

LESKOVAC

Porodica Nikolić iz Guberevca, više od pola veka proizvodi punu ciglu na isti način, od prirodnih materijala i lokalnih sirovina. Polovina proizvodnje proda se na domaćem tržištu, a ostatak izvozi u zemlje regiona.

Treća generacija Nikolića, na 4o-ak hektara , pravi, peče i skladišti punu ciglu, po tehnologiji koja se decenijama nije menjala. Za tim nema ni potrebe, jer se radi o proizvodu od potpuno prirodnih materijala, zemlje i peska iz ovog kraja. Kada se ispeče na 1.ooo stepeni, spremna je za ugradnju u zidove širom Srbije, ali i Makedonije, Bugarske i Rumunije. Ciglana ima troje stalno zaposlenih i više desetina sezonskih radnika:

–          Firma radi sezonski, od marta, do novembra.Proizvodimo punu opeku, za koju interesovanje, uprkos pojavi mnogih drugih materijala , ne opada. Na godišnjem nivou u proseku pripremimo milion komada, a dešavalo se da proizvedemo i tri. Zavisimo od vremenskih prilika. Sirovine su lokalnog porekla i nabavljamo ih unapred, tako da već sada imamo zalihe za narednih deset godina, priča vlasnik Srdjan Nikolić, koji je ciglanu nasledio od oca.

Budućnost Srbije je u porodičnim kompanijama i zato država i grad podržavaju takve firme, ponovio je gradonačelnik Cvetanović:

–          Proizvodnja od milion jedinica godišnje pokazuje da je reč o ozbiljnoj kompanijii. Možemo da se nadamo da zbog ovakvih firmi Leskovac ima dobru perspektivu, a mi smo tu da pružimu svu pomoć koju možemo kao lokalna samouprava , pre svega u sredjivanju infrastrukture. Ako neka firma uspe da polovinu svoje proizvodnje plasira u okolne države, članice Evropske unije, onda to zaslužuje svaki respekt.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare