TURSKI AMBASADOR NA SAJMU LESKOVAČKOG DOMAĆEG AJVARA

LESKOVAC

 

Regionalna privredna komora Leskovac organizovala je danas, u dvorištu Šop -Đokićeve kuće  IV Sajam „Leskovačkog domaćeg ajvara, zimnice i pića“.

Na sajmu su učestvovali 45  proizvođača iz Leskovca, Vranja, Bujanovca, Lebana, Bosilegrada, Vlasotinca, Bojnika i Crne Trave.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, otvarajući sajam, rekao je da je cilj manifestacije da promoviše leskovački ajvar, ali i sve ostale specijalitete koji nose prefiks domaće, zdrave hrane, koja se proizvodi isključivo u našem kraju.

 

Primetno je da se iz godine u godinu okuplja sve više učesnika, čime i sam grad može da se pohvali i tako postajemo prepoznatljivi u čitavom svetu.

 

 

Predsednik Regionalne privredne komore Leskovac i domaćin manifestacije Goran Jović rekao je da ovaj sajam polako postaje tradicija, a da se nada da će sledeće godine poprimiti i međunarodni karakter.

Potražnja za ovim brendom, leskovačkim ajvarom, je sve veća i veća, od sertifikacije do danas proizvodnja je povećana 15 puta.

Očekuje se i da će uz pomoć Ministrastva poljoprivrede još neki proizvodi postati zaštićeni, kao što su sprža, leskovačka mućkalica, ljutenica i pinđur. Time bi se ti proizvodi lakše plasirali na druga tržišta, rekao je on.

 

Ambasador Turske Mehmed Kemal Bozaj rekao je  da su mu gradonačelnik i predsednik Regionalne privredne komore govorili kako u Leskovac dolazi samo poslovno, a da je ovo prilika da dođe zbog jednog društveno-kulturnog događaja.

ambasador Turske

„Predložili su mi da probam ajvar i da upoznam čuveno leskovačko gostoprimstvo, a da ćemo onda razgovarati kako da leskovački ajvar izvezemo u Tursku. Želim da vam se zahvalim na gostoprimstvu i naročito na dobrodošlici s kojom ste primili turske investitore, kao na primer firmu Džinsi. Na opšte zadovoljstvo biće još takvih primera”, rekao je on.

 

Udruženje “Leskovački ajvar” je osnovano 2009. godine na predlog i uz svu neophodnu logističku i finansijsku podršku i pomoć Regionalne preivredne komore Leskovac i Saveza zemljoradničkih zadruga. 2012. godine leskovački ajvar je dobio sertifikat o međunarodnoj registraciji imena porekla za proizvod od Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, čime je postao jedan od dva brenda kojima Leskovac može da se podiči.

 

 

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x