TURSKI AMBASADOR NA SAJMU LESKOVAČKOG DOMAĆEG AJVARA

LESKOVAC

 

Regionalna privredna komora Leskovac organizovala je danas, u dvorištu Šop -Đokićeve kuće  IV Sajam „Leskovačkog domaćeg ajvara, zimnice i pića“.

Na sajmu su učestvovali 45  proizvođača iz Leskovca, Vranja, Bujanovca, Lebana, Bosilegrada, Vlasotinca, Bojnika i Crne Trave.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, otvarajući sajam, rekao je da je cilj manifestacije da promoviše leskovački ajvar, ali i sve ostale specijalitete koji nose prefiks domaće, zdrave hrane, koja se proizvodi isključivo u našem kraju.

 

Primetno je da se iz godine u godinu okuplja sve više učesnika, čime i sam grad može da se pohvali i tako postajemo prepoznatljivi u čitavom svetu.

 

 

Predsednik Regionalne privredne komore Leskovac i domaćin manifestacije Goran Jović rekao je da ovaj sajam polako postaje tradicija, a da se nada da će sledeće godine poprimiti i međunarodni karakter.

Potražnja za ovim brendom, leskovačkim ajvarom, je sve veća i veća, od sertifikacije do danas proizvodnja je povećana 15 puta.

Očekuje se i da će uz pomoć Ministrastva poljoprivrede još neki proizvodi postati zaštićeni, kao što su sprža, leskovačka mućkalica, ljutenica i pinđur. Time bi se ti proizvodi lakše plasirali na druga tržišta, rekao je on.

 

Ambasador Turske Mehmed Kemal Bozaj rekao je  da su mu gradonačelnik i predsednik Regionalne privredne komore govorili kako u Leskovac dolazi samo poslovno, a da je ovo prilika da dođe zbog jednog društveno-kulturnog događaja.

ambasador Turske

„Predložili su mi da probam ajvar i da upoznam čuveno leskovačko gostoprimstvo, a da ćemo onda razgovarati kako da leskovački ajvar izvezemo u Tursku. Želim da vam se zahvalim na gostoprimstvu i naročito na dobrodošlici s kojom ste primili turske investitore, kao na primer firmu Džinsi. Na opšte zadovoljstvo biće još takvih primera”, rekao je on.

 

Udruženje “Leskovački ajvar” je osnovano 2009. godine na predlog i uz svu neophodnu logističku i finansijsku podršku i pomoć Regionalne preivredne komore Leskovac i Saveza zemljoradničkih zadruga. 2012. godine leskovački ajvar je dobio sertifikat o međunarodnoj registraciji imena porekla za proizvod od Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, čime je postao jedan od dva brenda kojima Leskovac može da se podiči.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o