Četrdeset šest godina niškog Filozofskog fakulteta

NIŠ

Filozofski fakultet univerziteta u Nišu svečanom akademijom danas je proslavio 46 godina rada.

Niški Filozofski fakultet je ove godine inicirao formiranje Zajednice filozofskih i filoliških fakulteta u regionu u cilju boljeg umrežavanja predavača, kreiranje zajedničkih projakata i pristup evropskim naučnim fondovima.

„ Na 46 godina postojanja Filozofskog fakulteta sazreli smo da pokrenemo inicijativu formiranja Zajednice filozofskih i filoloških fakulteta jugoistočne Evrope. Naša saradnja će mnogo značiti i za studente i za nastavnike zato što će se širom otvoriti vrata za međunarodnu saradnju kada je reč o apliciranju za međunarodne projekte i međunarodnih naučnih skupova koji su važne reference za napredovanje naših nastavnika i saradnika. Imaćemo jako otvorenu razmenu i nastavnika i studenata a dogovorićemo i druge detalje kada je reč o istraživačkim projektima i drugim vidovima saradnje“ , rekla je danas na ečanoj akademiji dekan Filozofskog fakulteta u Nišu

Gosti Filozofskoh fakulteta bili su dekani srodnih fakulteta iz Srbije ali i iz drugih i balkanskih zemalja – Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Prištine, i Makedonije

„ Filozofski fakultet je jedan od najtraženijih fakulteta u regionu . U ovu akademsku godinu ušli smo sa oko 700 brucoša na osnovnim studijama , sa oko 200 novoupisanih studenata master studija  i 23 novih doktoranata. Ovakvo interesovanje mladih za studiranje na Filozofskom fakultetu dešava se u vreme kada su tehničke nauke , IT inžinjerstvo , matematika i druge prirodne nauke postali prioriteti obrazovnih politika i merilo ekonomske uspešnosti  „ rekla je dekan Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović.

 

„Otpočeli smo veoma dobru saradnju sa Niškim univerzitetom pre godinu dana. Bilo je i drugih univerziteta iz regiona ali nam je Niš prvi uputio poziv a to je dobar znak za uspešnu buduću saradnju . Očekujem da počnemo formalno nešto što je trebalo i ranije“, rekla je dekanka  Fakulteta iz Prištine  Lindita Sezanu Rugova.

Na Filozofskom fakultetu u Nišu ukinut je prijemni ispit za master studije što je jedna od novina kojiam se može pohvaliti ova visokoškolska ustanova.

„Učinili smo da naši studenti direktno imaju mogućnost nastavka studija na master nivou. Relaksirali smo prijemne ispite i na osnovnim studijama, formirali smo kancelariju za pomoć i podršku studentima i mi smo jedini fakultet koji to ima.“, dodala je Natalija Jovanović.

Filozofski fakultet u Nišu očekuje akreditaciju za studijski program za nemački jezik. Ispunjeni su svi uslovi i standardi i trebalo bi da do aprila fakultet dobije uverenje o akreditaciji. Fakultet ima departman za nemački i zaposlene nastavnike koji organizuju kurseve nemačkog kako za studente tako i za građanstvo.

Najboljim studentima uručene su prigodne nagrade. Naajbolji svršeni student master akademskih studija na Fakultetu u ovoj školskoj godini je Bojan Kitanović sa Departmana za filozofiju sa prosekom ocena 10.

Najbolja studentkinja na osnovnim studijama je Katarina Petrović sa studijskog programa Komuniciranje i odnosi sa javnošču a student Miloš Milosavljević sa studijskog programa Anglistika, koji imaju prosek ocena 10.

Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Svetislav Ljubenović
Svetislav Ljubenović
6 godine pre

Potpisivanjem ugovora o saradnji sa fakultetom prištinskog univerziteta iz nepriznate države Kosovo, dekanica Jovanović je počinila krivično delo protivustavnog delovanja. Nadam se da će Javno tužilaštvo raditi svoj posao i procesuirati ovaj protivzakoniti akt ove samovoljne i bahate osobe. Sramota je za vaš portal što ste Vojvodinu svrstali u red država. U najmanju ruku očekujem izvinjenje redakcije. U protivnom i vi bi trebalo da budete sankcionisani od strane Višeg javnog tužilaštva za protivustavno delovanje.

Evgenije K. Miloradović
Evgenije K. Miloradović
6 godine pre

Ne samo što ste sa dekankom Jovanović počeli da propagirate saradnju sa univerzitetom iz nepriznate države Kosovo, nego ste i Vojvodinu proglasili za državu. Na pravom ste putu!!!

Viktor Južni
Viktor Južni
6 godine pre

Очекивати од Н. Јовановић да нешто поштено ради… Ха, ха, ха… Узалудан посао! Читав Ниш и њу и њеног мужа Банану одлично познаје. Додуше, нико их не зна ни по чему добром. То се читав живот бави лажима и сплеткама, лоповлуцима и политичким манипулацијама. Онај ко је њу поставио на место декана факултета, не жели добро тој институцији.

Vitomir Sudarski
Vitomir Sudarski
6 godine pre

Trebalo bi da pišete o korupciji, nepotizmu, mobingu, politikantstvu, bezakonju i svakom drugom obliku pravnog i akademskog nasilja koje provodi bahata dekanka Jovanović na ovom fakultetu. Priča o zajednici fakultetu u regionu je smešna laž. Prethodna uprava Fakulteta je potpisala ugovore o saradnji sa svim pomenutim fakultetima, osim ovoga nelegalnog fakulteta u Prištini, kao i sa brojnim drugim fakultetima u svetu (od Alabame u SAD, preko više francuskih i nemačkih univerziteta, četiri ruska univerziteta, i univerziteta u Kini i Južnoj Koreji). Dekanka Jovanović je svu tu razgranatu saradnju na sraman način odbacila i zaustavila, a sad tobože pokreće nešto što je odavno postojalo i što je odlično funkcionisalo. Sramota!

Marko M.
Marko M.
6 godine pre

Dno filozofskog fakulteta. Međunarodna saradnja sa univerzitetom udaljenim 100 km od Niša, koji Srbija ne priznaje!