Češka će oko 2030. postati neto davalac u EU budžet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRAG

Češka Republika sustiže bogatije članice EU. U vreme kada je ušla u Uniju, 2004. godine, bruto domaći proizvod (BDP) Češke bio je 70% proseka EU. Posle 15 godina članstva, češki BDP je na 90% proseka EU.

“Postali smo izuzetno bogati. To ne bi uspelo bez kohezije (kohezionih fondova EU)”, rekao je češki evroposlanik Ludek Nidermajer (Luděk Niedermayer) iz grupe EPP, prenosi Euraktiv Češka.

Međutim, evroposlanica Veronika Vrecionova iz grupe Evropski konzervativci i reformisti (ECR) smatra da uticaj kohezione politike nije toliko značajan. Prema njenim rečima, Češka je najviše koristi imala od jedinstvenog tržišta. Pored toga, sredstva se u Češkoj ne koriste efikasno, dodala je ona.

Nidermajer se slaže da je Češka propustila brojne prilike. On ukazuje da je veliki deo novca iz EU fondova iskorišćen za putnu infrastrukturu ali da je lokalna mreža puteva i dalje u lošem stanju.

“Pogledajte nepostojeće auto-puteve, pogledajte vozove koji ‘jure’ brzinom od 60 kilometara na sat, pogledajte energiju koju proizvodimo na jedan od najprljavijih načina u Evropi”, rekao je taj evroposlanik.

Prema poslednjem istraživanju Eurobarometar, Česi su svesni efekata strukturnih fondova i 86% ih ocenjuje kao pozitivne. Većina (66%) misli da iz EU budžeta treba da se podrže regioni koji imaju visoku nezaposlenost ili udaljene seoske oblasti. Kada je reč o sektorima, Česi bi investirali u obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu i životnu sredinu.

U višegodišnjem finansijskom okviru za 2021-2027. Češka će i dalji biti u grupi neto primalaca iz EU budžeta.

“To bi mogao da bude poslednji budžet u kome ćemo biti među neto primaocima”, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Aleš Hmelarž (Ales Chmelar) dodajući da se zemlja toliko obogatila da će oko 2030. biti u grupi neto davalaca u budžet. “To je uspeh ali moramo da pripremimo državnu administraciju, privatni sektor i javnost”, dodao je on.

Češka naime treba da iskoristi naredne godine da dalje razvije regione uz pomoć EU fondova ali i da se pripremi za budućnost bez kohezionih fondova.

“Treba da naučimo kako da koristimo direktno upravljane programe i finansijske instrumente”, ukazala je savetnica ministra za regionalni razvoj Olga Nebeska.

Inače, sa oko 80% finansiranja iz EU upravlja se u okviru programa kojim zajedno administriraju Evropska komisija i nacionalne vlasti članica.

“Ako postoje subvencije, neće biti većeg razvoja finansijskih instrumenata. Svako će pre uzeti bespovratna sredstva nego zajam”, objasnila je Nebeska nespremnost Češke da koristi moderne metode finansiranja iz EU fondova. “Nijedna vlada neće reći ‘ne želimo subvencije’. To je politiki neprihvatljivo”, dodala je ona.

Takav pristup je u pregovorima o dugoročnom budžetu EZ zastupao i češki premijer Andrej Babiš.

Babiš i premijeri ostalih članica EU iz centralne i istočne Evrope zahtevaju da u novom sedmogodišnjem budžetu sredstva u kohezionim fondovima budu ista kao u tekućem.

Izvor: EURACTIV.cz

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare