CESID: Leskovčani imaju najviše poverenja u gradonačelnika Gorana Cvetanovića

LESKOVAC

U ponedeljak, 29.1.2018. godine u sali Gradske uprave u Vranju predstavljeni su rezuzltati istraživanja o zadovoljstvu građana u 34 opštine na jugu i jugozapadu Srbije.

Među nalazima istraživanja koje je sprovedeno uz podršku Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) na reprezentativnom uzorku od 8.256 punoletnih građana i građanki u 34 lokalne samouprave uključene u realizaciju Evropskog PROGRES-a, nalaze se i odgovori na pitanja kako građani vide svoju lokalnu samoupravu i kvalitet svoga života kao i koji su pravci i prioriteti razvoja lokalne zajednice.

Ovo je bio treći istraživački ciklus, prva dva su sprovedena 2010. i 2013. Poslednji je realizovan u oktobru i novemru 2017. godine metodom slučajnog uzorka i sva tri pokazuju rast poverenja u rad lokalne samouprave.

U okviru istraživanja ispitanici su odgovarali na 95 pitanja od kojih su se u jednom izjašnjavali o tome u koga imaju najviše poverenja kada su u pitanju organi loklne samouprave. Po ovom pitanju građani su se izjasnili da najviše poverenja imaju u gradonačelnika 27%, u rad Skupštine 24% i u rad zaposlenih oko 20%.

Istraživanje je takođe pokazalo da su građani koji su u poslednjih godinu dana posetili opštinu i rešavali neki svoj problem zadovoljniji radom opštinskih službenika od građana koji su odgovarali na osnovu sećanja u ranijem periodu.

Građani smatraju da je najbolje ulagati u razvoj poljoprivrede i nova radna mesta u priozvodnju hrane, dok opada zainteresovanost za ulaganja u laku industriju.

Istraživanje su finansijski podržale Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, a nakon Vranja, rezultati će biti predstavljeni i u Nišu i Novom Pazaru, navodi se u saopštenju prosledjenomiz kabineta gradonačelnika Leskovca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare