Cerin odgovor žiriju: Koga svrbi, taj se češe!

VRANJE

 

Miroslav Cera Mihailović, pesnik iz Vranja koji je u Otvorenom pismu tražio da bude izuzet iz užeg izbora za dodelu nagrade „Branko Miljković“ odgovara žiriju koji se tim povodom oglasio u medijima.

„Ne razumem nervozu, preteću, uvredjivu i drsku reakciju članova žirija koji ni rečju nije pomenut u mom Otvorenom pismu od jedne rečenice, a pogotovo ne razumem potrebu i pokušaj da mi se imputira nešto što je apsolutna neistina“,  kaže Mihailović.

On dodaje da je Otvoreno pismo osim Niškom kulturnom centru  poslao i na elektronsku adresu jednog člana žirija, s molbom da ga prosledi ostalim članovima.

„Spasavajući svoju dušu i Miljkovića od sebe, zahtevao sam tek toliko da se moja knjiga povuče iz daljeg razmatranja. Žiriju sam time jedino mogao da olakšam, a nikako da „ometam“ rad. To je stvar jednostavnog logičkog zaključivanja, ali osobama „kratkog fitilja“ izgleda da logika nije jača strana“, navodi dalje Mihailović u svom odgovoru žiriju.

Istovremeno ovaj poznati i priznati srpski pesnik postavlja i nekoliko pitanja. Kada je održana sednica žirija na kojoj je odlučeno koje knjige čine uži izbor za nagradu, da li postoji zapisnik sa te sednice, zašto je prekoračen datum do kada se objavljuje ime dobitnika i da li su članovi žirija svaku od odabranih knjiga ne čitali, već samo imali u rukama?

Na kraju Mihailović piše:

„ Da su, pre nego što su se uputili u ovakvu prepisku, upitali bilo kog vremešnijeg Vranjanca da li uopšte treba to da čine, dao bi im jednostavan, koristan savet: „Kude ćete s kratak stap u dluboku vodu?“

Podsećamo, na Otvoreno pismo Mihailovića, o kome je JUGpress pisao, članovi žirija za dodelu nagrade „Branko Miljković“ odgovaraju saopštenjem u kome se pord ostalog kaže:

 

„Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da su navodi koje Miroslav Mihailović, književnik iz Vranja, dostavlja redakcijama pojedinih dnevnih listova, ne samo insinuirani nego i zlonamerni“
Oni pozivaju Mihailovića da otvoreno kaže ko sebe proglašava laureatom pre njihove poslednje sednice, da obelodani šta podrazumeva pod terminima „razni marifetluci, nameštanje izbora“, kao i da navede izvore preko kojih je došao do ovakvih saznanja, a koja članovima žirija, nisu poznata.

„U protivnom, tretiraćemo njegovo obraćanje javnosti ne samo kao ometanje našeg rada, nego i kao uvredu časti i klevetu, za koje je, pored moralne, predviđena i druga vrsta odgovornosti“, navodi se u saopštenju.

Knjiga „Pogled sa koca“ pesnika Mihailovića ušla je u izbor za dodelu nagrade „Branko Miljković“ koju dodeljuje Niški kulturni centar za 2016. godinu.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare