ČEPURIN URUČIO DONACIJU ZA MIGRANTE

 

PREŠEVO

Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin posetili su danas prihvatni centar za migrante u Preševu kome je uručena donacija Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša.

 

Prihvatnom centru za migrante uručeni su agregati za električnu energiju, rezervoari za vodu, peći za grejanje i reflektori.

 

Čepurin je ocenio da se Srbija zbog priliva migranata našla u teškoj situaciji, iako ništa nije tome doprinela i zato joj treba pomoći, a jedina dilema je da li će se priliv migranata povećavati i šta treba onda raditi.

 

„Videli smo ovde da se Srbija našla u situaciji da ima mnogo troškova oko migranata i mi tu situaciju razumemo. Znamo i zašto se to desilo, to je princip ili istorija kontrolisanog haosa, ali se ispostavilo da je kontrolisani haos prešao u nekontrolisani”, objasnio je Čepurin.

 

On je naglasio da oni koji su “zakuvali” situaciju sa migrantima ne mogu sada taj haos da kontrolišu, a sada dodatno žele da ga “zakuvaju” i u Ukrajini.

 

“Zbog toga moramo da se pripremamo da će se situacija pogoršavati, a Srbija nema veze sa tim i mi želimo da joj pomognemo i pružimo podršku“, dodao je Čepurin.

 

Rusija je preko Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu obezbedila tri termo šatora sa krevetima i pećima za predstojeću zimu, zatim agregate, rezervoare za vodu i elektro materijal.

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksanadar Vulin kazao je da smo od Rusije dobili značajnu pomoć koja će omogućiti da se dnevno u centru zbrine oko 1.000 migranata.

 

“Pomoć je značajna, jer Ruska Federacija nije pogođena talasom migranata, ali saoseća sa nama. Ovo je problem koji Srbija ne može da reši sama, pomoć nam je neophodna i mora da bude brža i ciljana, jer za 20 dana krenuće kiše, za 40 dana počeće mraz, a broj migranata se ne smanjuje i zato nam je potrebna kontinuirana pomoć“, rekao je ministar Vulin.

 

Prema podacima Crvenog krsta u Preševu, svakog dana stigne između 700 i 1.000 azilanata. Veći broj njih prođe kroz prihvatni centar, ali jedan deo bez zadržavanja nastavlja put ka Beogradu.

 

U centru u Preševu ima dovoljno hrane i vode, a medicinske ekipe dežuraju 24 sata.

 

Vuliln je ponovio je da Srbija neće graditi trajne centre za migrante.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare