Centar za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta ugostio poznatog svetskog akademika

NIŠ

Akademik Mahouton Norbert  Hounkonou redovni je profesor matematike i fizike na Univerzitetu Abomey-Calavi, Republika Benin gost je Centra za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu, CAM-FMEN  od 24.  jula do 5. avgusta na poziv profesorke dr Melanije Mitrović, rukovodioca ovog Centra. Poseta akademika Hounkonou je velika  čast i priznanje Centru za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu, CAM-FMEN i njegovom uspešnom radu u proteklom periodu. Radi se o eminenetnom naučniku, koji je objavio preko 200 naučno–istraživačkih radova u renomiranim naučnim časopisima i koji je učestvovao na brojnim međunarodnim konferencijama u oblastima matematike i matematičke fizike. Gostujući je profesor na Univerzitetima u Africi, Aziji, Evropi i Severnoj Americi.                       

„Počeci naše naučne saradnje, vezani su za dve međunarodne konferencije 2018. i 2019.godine, na kojima smo zajedno učestvovali i tokom kojih smo shvatili da se naš naučni rad karakteriše inovativnost koja se ogleda u razvoju novih algebarskih struktura u okviru konstruktivnih algebarskih struktura, teorije reprezentacije, kvantum algebri, integrabilnih sistema, itd. Smatramo da je veoma važno usvojiti multidisciplinarni pristup za rešavanje složenih izazova sa kojima je svet suočen. I zaista, rezultati koje smo dobili za manje od dve godine zajedničkog rada pokazali su ispravnost pravaca naučnih delovanja koje smo usvojili. Za tako kratko vreme mi smo objavili tri visokokvalitetna rada u renomiranim naučnim časopisima i dva rada u zbornicima sa međunarodnih konferencija. Tu su i rezultati koji  čekaju da budu  publikovani. Održali smo i osam pozivnih  predavanja na međunarodnim konferencijama i seminarima”, kaže akademik Hounkonou.

                  Tu su i planovi o budućoj saradnji sa profesorkom dr Melanijim Mitrović.

                   „U bliskoj budućnosti fokusiraćemo se, nastavlja akademik Hounkonnou, između ostalog, na organizaciju internacionalne hibridne naučne konferencije Klasične i Konstruktivne polugrupe i primene, ACaCS 2021, koja će se održati u Nišu od 6. do10. septembra, na završavanju zbornika sa pomenutog  kovid vebinara koji treba da izda renomirana naučna kuća DeGruyter, na pripremi knjige sa konferencije o primeni matematike u društvenim naukama koju treba da izda Springer na završavanju naših započetih naučnih radova kao i započete naučne monografije“, kaže akademik Hounkonou.

                         Akademik Hounkonou je dobitnik najviših državnih odlikovanja i priznanja u svojoj zemlji. Međutim, dobitnik je i brojnih međunarodnih priznanja za izuzetnost u svom naučnom radu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare