Centar „Mara“ proslavila 24. godišnjicu rada i slavu Sveti Prohor Pčinjski 

NIŠ

 Centar za dnevni boravak osoba sa smetnjama u razvoju „Mara“ obeležio je godišnjicu rada i slavu prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Sečenju slavskog kolača, kao i svečanoj akademiji koju su za brojne goste pripremili korisnici usluga ”Mare” i kolektiv Centra, prisustvovali su i Gradonačelnik Darko Bulatović, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, predstavnici brojnih institucija lokalne samouprave, kao i gosti i saradnici iz gotovo svih ustanova socijalne zaštite sa teritorije cele zemlje.

Dvadeset četvrti rođendan Mare, kao jedinstvene ustanove te vrste za dnevni boravak i zbrinjavanje dece i omladine ometene u razvoju, iskorišćen je i za izražavanje zahvalnosti brojnim saradnicima i prijateljima Centra, a  jedan od dobitnika ovogodišnjeg priznanja je i načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski.

Zaposleni u ustanovi „Mara“  imaju čime da se pohvale kada se radi o radu u proteklih godinu dana, ali su puni i ideja koje tek treba realizovati. Ono na čemu posebno insistira direktor ove ustanove Miloš Ranđelović je otvaranje ambulante u okviru Centra

“ Otvorili smo i ordinaciju u kojoj naši korisnici mogu da dobiju adekvatnu zdravstvenu pomoć i tako skrate vreme i olakšaju roditeljima čekanje u zdravstvenim ambulantama. Dobili smo od Udruženja Duh Amerike sa kojim sarađujemo EKG aparat što je bio jedan od naših zahteva da ordinacija zaživi. Sada imamo svu apareturu i ordinacija je opremljena u potpunosti“.

Direktor Centra Mara Miloš Ranđelović kaže da u jubilarnu, 25 godinu postojanja i rada ova ustanova ulazi spremna da i ubuduće pruži maksimalnu brigu i pažnju svojim štićenicima. Njegova želja je da konačno zaživi program „Predah od roditeljstva“, da pomogne i roditeljima i korisnicima, i na taj način obogati svoje kapacitete i podigne nivo usluga, koje ta kategorija ljudi definitvno zaslužuje.

Kada se radi o „Predahu od roditeljstva“ direktor Ranđelović kaže da je sve završeno za pružanje ove usluge i da im je u tome dosta pomogao grad, ali budući da je to usluga koju odobrava resorno ministarstvo, morali su da ispune i sve uslove koje je ono propisalo.

Gradska većnica  Tijana Đorđević Ilić naglasila je da će grad i ubuduće podržavati rad Centra Mara, kako kroz direktna davanja iz budžeta, tako i kroz razne projekte kojima ova ustanova konkuriše kod institucija države i lokalne samouprave. Takođe, ona je ponovila spremnost da Grad pomogne i posreduje oko rešavanja problema nedovoljnog broja zaposlenih, za sve brojnije usluge Centra, u iskrenu želju da se nivo izdvajanja, ali i potrebe Marete usluge iz godine u godinu smanjuju, i da bude sve manje dece kojima su ovakve specijalizovane usluge potrebne. Ona je dodala da je grad posredovao oko toga da se usluga „Predah od roditeljstva“ realizuje.

„Grad je pomogao u okviru svog ovlašćenja i onoliko koliko je mogao, ali još uvek čekamo dozvolu od Komisije Vlade Republike Srbije za prijem sedam radnika koji su neophodni za uvođenje nove usluge. Svakog meseca saglasnost za prijem ovih radnika daje gradonačelnik Niša i ona se šalje Komisiji.Što se tiče sredstava u budžetu grada koja su namenjena ovoj ustanovi i ovoj usluzi ona su određena i za sledeću godinu, a ove godine je to je bilo 12 miliona. Planiramo da ta suma ostane i iduće godine“, rekla je većnica Tijana Đorđević Ilić i dodaje da će „Mara“, kao i ove, i naredne godine imati budžet do 60 miliona dinara.

Centar „Mara“ trenutno ima 70 korisinika, što je, kažu,  pun kapacitet.

„Ono što mi sa njima radimo svakog dana je da pokušavamo da zadržimo njihove stečene navike i da ih što više osamostalimo, da ih uklopimo u širu društvenu zajednicu i da oni, koliko-toliko, budu samostalni. To će olakšati život i njima i njihovim porodicama, a naš osnovni cilj je da im pružimo dnevnu negu, da nakon 17 sati odu kući bezbrižno, da roditelji budu sigurni da su na pravom mestu, i da su svi zadovoljni“, rekao je Ranđelović.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare