Centar Mara: Od dnevnog boravka do prihvatilišta i predah smeštaja

NIŠ

Centar Mara u Nišu je obezbedio sve uslove za pokretanje novih usluga na koje se čeka već nekoliko godina, a u pitanju je Prihvatilište, Svratište i usluga Predah smeštaj. U toku su i radovi na dogradnji zgrade u kojoj se Centar nalazi. U pitanju je novih 200  kvadrata koji su namenjeni administraciji kako bi više prostora moglo da se koristi za rad sa korisnicima usluga. Dogradnju radi Ambsada SAD-a u saradnji sa Društvom srpsko-američkog prijateljstva zahvaljujući angažovanju gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i predsednika ovog udruženja dr Dragana Milića. Od redovnih poslova koji su do sada bili ostaje dnevni boravak lica koja imaju smetnje u razvoju.   

„Prošle godine smo se preregistrovali u Centar za pruženje usluga socijalne zaštite tako da će sada više usluga iz ovog domena ići preko Mare. Na taj način je ostvarena ideja da socijalne usluge budu na jednom mestu. Time ćemo i mi sami, gradska vlast ali i građani imati jasan uvid u to kako se te usluge pružaju i kako sve to funkcioniše. Do sada je sve to bilo na različitim lokacijama i mestima  i praktično se nije znalo ko će iz godine u godinu obavljati sve to obavljati. Sada će sve usluge  biti objedinjene i imaćemo centar koji će voditi računa o svemu tome. Ideja je i da sve  informacije budu na jednom mestu,  da u svakom trenutku znamo šta su prioriteti i da u svakom  trenutku gradu možemo da signaliziramo na problem koji postoji kako bi se on što pre i na što kvalitetniji način rešio“, kaže Miloš Ranđelović, direktor Centra Mara.

             U toku prošle godine u ovoj ustanovi je u vreme zimskih meseci kada se temperatura spuštala daleko ispod nule otvoreno prihvatilište za stara lica.

             „Dobili smo od Ministarstva pravde transferna sredstva od 3,3 miliona dinara koji će biti upotrebljen za opremanje prihvatilišta, od Grada samo dobili novu zgradu koja zadovoljava sve uslove za  jedan takav poduhvat i ona se nalazi u MZ „Medijana“.

Tako se oslobađa prostor u matičnoj zgradu pa će dograđeni deo Centra Mara biti iskorišćen za Predah smeštaj kako su roditelji i očekivali. Biće pokrenut i projkeat Svratište koje će nalaziti u MZ „12.februar“, a koji finansira Vlada Švajcarske. Svratište će se realizovati najpre projektno a nadam se da će nakon toga postati stalna usluga koju će preuzeti Mara“, dodaje Ranđelović.

           Prihvatilište je usluga koju Mara pruža starim i iznemoglim licima u toku zime koja nemaju uslove da  obezbede osnovne uslove za život, a to su da im kuća ne prokišnjava, da imaju grejanje i da imaju hranu. Svratište je usluga koja  je namenjena  za najugroženiju populaciju, odnosno ljude koji tokom dana nemaju svoj dom i svoju kući ali ne samo u toku zime već i u letnjim mesecima.

         „Kada je u pitanju usluga Predah smeštaj sve je završeno što se tiče opremanja prostora i licence. Očekujemo samo da stane epidemija jer je veliki rizik  da korisnici u većem broju budu kod nas. Svi koji koriste tu uslugu moraju da budu vakcinisani“, objašnjava Ranđelović.

         Cnetar Mara u uslovima pandemije korona virisa funkcioniše uz poštovanja svih mera koje su naložene.

         „Svi korisnici usluga našeg Centra su vakcinisani kao i osoblje. Vodi se strogo računa i tome. Centar ima oko 70 korisnika, ali u ovim uslovima dolazi manji broj njih i rad sa njima se  odvija na drugačiji način. Korisnike iz jedne grupe ne mešamo sa korisnicima iz druge grupe a to važi i za zaposlene koji rade sa njima. I dalje su svuda dezobarijere, meri se temperatura svima koji dolaze u Centar, radi se čak i više nego na početku epidemije. Grupe su samnjene ali nas to ne opterećuje jer želimo da pružimo usluge svima kojima su potrebne a sve probleme rešavamo u okviru Centra i samoorganizacijom“, naglašava Ranđelović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare