Čegarski junaci su putokaz za buduća pokolenja

NIŠ

      Kod spomenika na Čegru kod Niša danas je održana državna ceremonija povodom obeležavanja 214. godišnjice bitke na Čegru, koju su predvodili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i državni sekretar Zoran Antić. Ceremoniji je prisustvovala i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić, predstavnici Nišavskog upravnog okruga, vojske, policije kao i mnogobrojne delegacije boračkih i drugih udruženja ali i potomci vojvode Stevana Sinđelića koji je u boju predvodio srpske ustanike. Sve zvanice i delegacije su položile vence na spomenik koji će, kako je najavio ministar Nikola Selaković uz pomoć države i grada uskoro biti obnovljen kako bi zasijao u svom punom sjaju, sjaju kojim sijaju čegarski junaci i Stevan Sinđelić. Pre poloaganja venaca vladika niški Arsenije održao je pomen palim junacima na Čegru.

      Ministar Nikola Selaković je okupljenima poručio da moraju da pamte žrtve junaka za slobodu srpskog naroda.

     „Čegarska bitka je ostala upamćena po nesvakidašnjem junaštvu srpskih ustanika na čelu sa resavskim vojvodom Stevanom Sinđelićem. Ljudima koji su bili spremni da daju sopstveni život, ali ne i da izgube slobodu za koju su se borili. Treba da govorimo i o drugim stvarima i da izvučemo pouke, koje čitavim budućim pokolenjima našeg roda treba da budu večiti putokaz. Sloboda je bila tako blizu a tako daleko, čitavih 69 godina se čekalo. Postavlja se pitanje zašto Nišlije nisu osetile duh slobode daleke 1809. godine, kao ostali gradovi u Srbiji. Odgovor na to jeste tadašnje srpsko nejedinstvo“, poručio je okupljenima ministar Selaković.

    Dodao je da je to nejedinstvo otvorilo vrata Turcima da napadnu Čegar sa još većom vojskom, i ova izgubljena bitka predstavlja primer na kome se mnogo može naučiti i danas.

   „Ipak bitka je ostala upisana i  pored ostalih poraza koje mi imamo u svojoj istoriji ovo je jedan od onih  koji se ozbiljno pamti, jedan od onih koji je  uzidan u temelje naše otadžbine i njene slobode bez koje naša istorija ne bi bila ono što jeste. Razlog je veoma važan.Na ovom mestu nije samo spomenik Sinšeliću i njegovim Resavcima, ovo mesto je i  duhobno izvorište kojim su se napajala pokolonja  srpske mladeži učiće kako se Srbija voli i brani i čuva i miru“, dodao je ministar Selaković.

    Iz ove lekacije, dodao je Selaković, možemo da naučima i da slobode nema bez otadžbine, a da otadžbina  ne postoji ako nije slobodna, samostalna i nezavisna.

   „Mi danas, njihovi sinovi i ćeri, potomci tih junaka, stojimo  na srpskoj zemlji, slobodnoj, samostalnoj i nezavisnoj, srpskoj zemlji koja danas  ima rukovodstvo koje upravo takvu politiku vodi, što je u čitavoj Evropi prava retkost.Retkost je živeti u zemlji koja samostalno odlučuje kojim će putem ići, koja je vojno neutralna i tu neutralnost čuva, ali koja  mudro vođena i na čijem je čelu predsednik Vučić, pažljivo odmerava i bira  svaki svoj potez i svaki korak  a ima pred sobom  vrlo jasan zadatak, sačuvati slobodu Srbije, njenu samostalnost i nezavisnost a to znači sačuvati i naše Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao našu kolevku i kao smisao naše borbe i našeg postojanja koji se meri vekovima“, istako je ministar Selaković.

    Vidimir Veljković, pilot i pukovnik u penziji i predsednik Skupštine SUBNOR-a Grada Niša poručuje da srpski narod mora da pamti junaštvo i uči svoju decu kako su se preci borili za slobodu.

  „Ovaj datum, koji danas obeležavamo, vezan je za hrabru borbu srpskih vojnika, Stevana Sinđelića, sa svojim Resavcima. Tu je naspram 4.000 srpskih vojnika poginulo 16.000 turskih vojnika“, poručio je Vidimir Veljković.

     Spomenik na brdu Čegar, nadomak Niša, podignut je na mestu gde se 31. maja 1809. godine odvijala čuvena bitka iz Prvog srpskog ustanka, u znak sećanja na poginule vojnike i njihovog komandanta Stevana Sinđelića. Boreći se protiv nadmoćnijeg protivnika srpski ustanici pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna veka.  Pošto sa ustanicima nije mogao da pobedi brojno jače turske snage, Stevan Sinđelić je pucao iz pištolja u podzemni magacin baruta, gde su nastradali svi srpski vojnici i mnogo Turaka. Da bi zastrašio Srbe, turski paša je u znak osvete naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele kula u koju su uzidane 952 lobanje i koja danas stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare