Časni krst opet otišao u Veliku Sejanicu

LESKOVAC-GRDELICA

Iako se za časni krst na Bogojavljanje tradicionalno pliva, u Grdelici je to više bilo trčanje, jer se sedmoro hrabrih momaka nadmetalo u hladnoj, ali plitkoj vodi Južne Morave.

Prvi je do osveštanog znamenja stigao Nemanja Cvetković iz Velike Sejanice.

Tradicija je ispoštovana, pa makar se do Časnog krsta trčalo kroz plićak, a ne plivalo.

Tek što je sveštenik spustio u reku Krst, sedmorica momaka su stigla do njega, ali se posrećilo Nemanji Cvetkoviću iz Velike Sejanice.

U tri godine, koliko se u Grdelici organizuje Bogojavljansko takmičenje, dva puta su pobedu odnosili mladići iz ovog sela, pa se neko našalio da, zbog talentovanih plivača, u Sejanici treba izgraditi bazen. Utiske o takmičenju i svom trijumfu, Nemanja je podelio sa novinarima:

” Drago mi je što sam pobedio. Za razliku od prošle godine, kada je bilo mnogo hladno, a voda u grdeličkom bazenu zaledjena, sada je toplije i osećam se prijatno. Nisam očekivao da ću pobediti, ali sam srećan što sam osvojio Časni krst” .

Pomoćnica gradonačelnika, Kristina Vasiljković je podsetila da je običaj plivanja za Časni krst, vezan za krštenje Isusa Hrista u Jordanu i prvo javljanje Boga ljudima, u liku goluba.

” Danas nije tako hladno i nema snega, kao prošle godine, ali odvažnost ovih ljudi da udju u ledenu vodu i plivaju za krst je velika i zaslužuje pažnju i poštovanje. Veruje se da će svi učesnici trke biti zdravi i srećni cele godine, a ja im, u ime gradonačelnika, lokalne samouprave i svoje lično ime, to iskreno i želim.

A osim lepih želja, pobedniku je od grada pripala Monografija ” 5oo godina Jašunjskih manastira”, a od Crkvene opštine- srebrnjak, ikona Svetog Jovana i krst.

U drugom delu manifestacije, posvećene Bogojavljanju, u Domu kulture u Grdelici, priredjeno je takmičenje u pripremanju pihtija, koje je, ispostavilo se, ove godine imalo revijalni karakter.

Sve pihtije su ukusne i odlično pripremljene, pa će zahvalnicama biti nagradjeni svi- i domaćice i učenici Turističko-ugostiteljske škole, čulo se u obrazloženju.

” U narodu postoji pravilo da se do Bogojavljanje pihtije ne spremaju, pa je Dom kulture u Grdelici, došao na ideju da organizuje takmičenje u pripremi ovog specijaliteta baš na ovaj dan. Iako je danas petak, po crkvenim kanonima, se na ovaj praznik ne posti. Hvala svima koji su se odazvali manifestaciji. Bog se javi, poručio je direktor Marko Trivunić.

Pored pihtija, na izložbenim štandovima našlo je i mnogo drugih specijaliteta, a po tradiciji, služila se kuvana rakija, a za ”trezvenjake” je pripremljen vreo čaj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare