Čas o prirodnim naukama za osmake OŠ „Josif Kostić“

LESKOVAC

Učenici osmog razreda Osnovne škole „Josif Kostić“ imali su nesvakidašnju priliku da prisustvuju oglednom času na kome su se bolje upoznali sa vezama i odnosima između nauka. Predavanje su im držali naučnica Aleksandra Cvetanović Kljakić, naučni saradnik Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu i profesor matematike u OŠ „Josif Kostić“ Saša Stojanović, koji je rekao da je cilj ovog časa pre svega popularizacija prirodno matematičkih nauka.

„Postignuta je međupredmetna korelacija između prirodnih nauka, pre svega između matematike i hemije, a jednim delom i istorije, fizike i geografije. Podignuta je svest učenika o značaju bavljenja naukom, značaju nauke u životu i čemu ona koristi. Ovo je posebno važno za učenike osmog razreda koji će se uskoro opredeljivati za dalje školovanje i neki od obrazovnih profila, pa će im ovaj čas svakako biti od koristi.“

Aleksandra Cvetanović Kljakić kaže da je inicijativa za ovaj čas potekla od profesora Stojanovića, a da se ona sa zadovoljstvom odazvala na poziv.

„Posebno me raduje činjenica što se radi o učenicima osmog razreda, jer ja se bavim bazičnom naukom, pa nikad nemam priliku da se bavim sa decom ovog uzrasta. To je svakako i za mene vrsta izazova da im pokažem šta to, u stvari, znači baviti se naukom, kako to izgleda na terenu, da ime prenesem koje su lepe, ali i negativne strane ovog posla, pa da im, možda, i pomognem u izboru budućeg zanimanja. Ono što je najvažnije je da oni shvate da je ulaganje u znanje i u sebe uvek isplati, da znanje nešto što vam niko ne može oduzeti. Čas smo nazvali „Međupredmetna korelacija između matematike i hemije“ zato što deca nekada jasno kroz školovanje ne vide kako se nauke prepliću, da u stvari jedna nauka ne može ostati sama već se mora oslanjati na drugu. Danas nema granica među naučnim disciplinama i oblastima i naš osnovni zadatak je da pokažemo kako sve te nauke u simbiozi postoje i deluju.“

Aleksandra Cvetanović Kljakić je dodala i da je na ovom času osmacima pojašnjavala i kako funkcioniše nauka u Srbiji, a predstavila je i neke programe i projekte koje finasira Fond za nauku i Ministarstvo prosvete.

Učenice osmog razreda Anja Vukojević, Jelisaveta Stamenković i Mija Radović uglas kažu da vole da se bave prirodnim naukama, da su učestvovale na raznim školskim takmičenjima vezanim za prirodne nauke i sa nestrpljenjem su očekivale ovaj čas.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare