Cakić: PWW oštetio grad Leskovac

 

 

LESKOVAC

Na osnovu zvanične dokumentacije dostavljene iz gradske uprave, predsednik Odborničke grupe SDS, Nebojša Cakić, na današnjoj konferenciji za novinare konstatovao je da je firma Porr Werner Weber, od lokalne samouprave, uzela oko 10 miliona evra „nezakonito, pljačkom gradjana što kroz budžet, što kroz nepravilno fakturisanje, što kroz neplaćanje obaveza po ugovoru.“

Pokazujući izveštaj o dovozu i o selekciji otpada na deponiji Željkovac za avgust 2016. godine, Cakić je rekao da je na selekciju ili reciklažu otišlo oko 53,03 odsto od ukupnog doveženog otpada sa teritorije Leskovca i da se celokupna količina otpada i dalje fakturiše za naplatu deponovanja.

„Celokupna količina smeća koja dodje na deponiju se meri i kompletno naplaćuje gradu. Po tom osnovu je grad u prethodnih 10 godina isplatio oko 600 miliona dinara, iako za to nije bilo potrebe. Član 8. osnovnog ugovora kaže da 53 odsto ide na selekciju ili na reciklažu, a zatim se prodaje trećem licu. Po ugovoru profit od toga treba da se deli odnosno 50 odsto gradu, a 50 odsto PWW-u. Do dana današnjeg, nijedan dinar, po tom osnovu, nije uplaćen gradu“, tvrdi Cakić.

On dodaje da se firmi PWW novac za deponovanje plaćao iz gradskog budžeta, iz ekološke takse koju gradjani plaćaju.

„Zaista je nenormalno da gradjani plaćaju ekološku taksu kako bi im se dovozio opasan otpad iz cele Srbije. S obzirom da to više ne sme da se plaća iz budžeta, najavili su da će taj trošak biti prebačen na gradjane, umesto da ga ukinu ili da ga naplaćuju od selekcije, jer grad može da ima korist od toga.“

Komentarišući povećanje računa za smeće, Cakić smatra da će povećanje biti od 150 do 200 dinara po domaćinstvu, s obzirom da je grad, na godišnjem nivou, za svako domaćinstvo, a ima ih 37.127, plaćao oko 2.000 dinara. Medjutim, dodao je on, matematika je za gradsku upravu i PWW čudna kategorija, pa može da bude i veća cifra.

„Gradjani će plaćati račune koje sad plaćaju. Takodje, nastaviće da plaćaju ekološku taksu koju sad plaćaju i dodatno će ponovo plaćati na ime deponovanja otpada. Umesto da prihodujemo od deponije, gradjani će biti opterećeni plaćanjem“, konstatovao je Cakić koji se, takodje, osvrnuo i na nedavnu posetu vlasnika firme PWW povodom proslave desetogodišnjice i dodao da nikada nisu opovrgli nijednu njegovu tvrdnju.

Tokom konferencije za novinare, Nebojša Cakić je podsetio da je njegov predlog vezan za regulisanje rada PWW-a, a koji je iznet i odbačen na sednici Skupštine grada 12. septembra, identičan predlogu gradonačenika Gorana Cvetanovića od pre četiri godine.

„Moj predlog bio je da se vratimo na osnovni ugovor. Stojim iza toga da je gradonačelnik tada, 2013. godine, bio u pravu, ali iznenada posle odlaska u Beč, to je ostalo mrtvo slovo na papiru. Oni nemaju nameru ništa da urade, osim da gradjanima nametnu da plaćaju dodatne račune“, zaključio je Cakić.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare