Cakić: Na deponiji “Željkovac” kod Leskovca se odlaže opasan otpad , na šta godinama ukazujemo

LESKOVAC

Kandidat za poslanika iz Leskovca na izbornoj listi „MORAMO“ Nebojša Cakić danas je na konferenciji za medije još jednom upozorio na odlaganje opasnog otpada na deponiji Željkovac kod Leskovca i da je dozvolu za preradu tog opasnog otpada na ovoj deponiji 2014. godine potpisala ministarka Zorana Mihajlović

Cakić je rekao i da se on sam, kao i odbornička grupa Za Leskovac ZAJEDNO, kojoj pripada, godinama bavi problemima sa firmom PVV, koja gazduje ovom deponijom, i dodao da očekuje da će konačno dobiti priliku da to i razreši .

„Siguran sam da ću to moći da uradim kao poslanik, bez obzira da li budem deo vlasti ili opozicije. Siguran sam da onda PVV više neće moći da dovozi opasan otpad na deponiju koja se nalazi na par kilometara vazdušnom linijom od grada i koja je konstantna pretnja svima nama, kao i našoj deci u budućnosti”, rekao je Cakić koji je upozorio i da se ” tokom vremena dešavaju hemijski procesi, a imali smo prilike da vidimo kako to izgleda letos u Vinči”.

” Kod nas će to biti još opasnije, jer će se javiti i otrovni gasovi zbog skladištenja otpada koje tu ne sme da bude“, dodao je .

Cakić je rekao da se na deponiji odlažu tone i tone opasnog otpada sa teritorije cele Srbije, iako to ne sme po ugovoru da se radi. On je pročitao deo izveštaja o dovozu, selekciji i deponovanju otpada na deponiju „Željkovac“ koji je sačinila Komisija za praćenje dovoženja komunalnog čvrstog otpada na deponiju a koju su činili zaposleni u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine grada Leskovca , predsednica Tatjana Veličković i članovi Suzana Mihajlović, Milica Jovanović i Slađan Đikić.

On je precizirao da je samo u april 2018. godine „doveženo 5,94 tona otpadnih guma kao reciklirani otpad iz firme „PVV Leskovac“. Deponovano je 801,3 tone industrijskog otpada i to 11 tona otpadnog presovanog mulja iz firme „Falke Serbia“ DOO Leskovac; 2,74 tone medicinskog otpada iz Opšte bolnice Leskovac; 1,42 tone medicinskog otpada iz Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ Prokuplje; 4,1 tona šljake iz leskovačkog Okružnog zatvora; 28,38 tona škarta i 1,32 tona šljake iz proizvodnje firme „Autostop“ DOO Leskovac; 2,06 tona medicinskog otpada iz „Zavoda za javno zdravlje“ Leskovac; 22,22 tone otpadnih gumenih ostataka iz firme DOO „Teklas automativ“ Vladičin Han; 517,1 tona otpada od prerade rastopa, kao i 92,26 tona otpada mešavine dolomita, dijabaza i briketa iz firme „Knauf“ DOO Surdulica; 2,58 tona otpadnog azbesta iz firme „AZVI.S.A OGRANAK“ Novi Sad; 3,32 tone šljake iz Doma učenika srednjih škola Leskovac; 4,22 tone otpadnog presovanog mulja iz firme „Džinsi“ Leskovac; 22,7 tone otpadnog azbesta iz firme „Jugo-impeks“ DOO Niš; 1,26 tona otpada poliestera iz firme „Leskobagz“ DOO Leskovac; 15,26 tona šljake iz firme „LZTR Janković Mladen“ Leskovac; 38,74 tona šljake iz firme „Pionir“ Paraćin; 1,22 tone otpadne poliuretanske pene iz firme „Terastil“ DOO Leskovac; 3,88 tona otpadnog presovanog mulja iz firme „Olimpias srb“ DOO Niš, što je suprotno članu 6. stava 1 predmetnog Ugovora, u kome se kaže da „PVV“ i DOO „Leskovac PVV“ se obavezuje i dozvoljava se od strane naručioca da se odlaže na Regionalnu sanitarnu deponiju „Željkovac“ i RCSKČO samo čvrst komunalni otpad. Na selekciju je otišlo samo 22% od ukupno doveženog otpada sa teritorije Leskovca, izračunato na osnovu podataka dobijenih od PVV-deponija dva DOO Leskovac, odnosno ne odlaže se na deponiju sva količina doveženog otpada, i ako se celokupna količina doveženog otpada i dalje fakturiše na naplatu deponovanja.“

Cakić kaže da, iako su na sednicama Skupštine Garda Leskovca on i drugi odbornici „Za Leskovac ZAJEDNO“ upozoravali na nezakonite radnje koje vrši firma PVV, što uostalom pokazuje i dokument komisije koju je sama gradska uprava formirala i da nikada niko iz lokalne samouprave nije preduzeo nikakve korake da se to spreči.

Cakić je rekao i da se deponija proširuje, a da niko iz lokalne samouprave nije dao dozvolu za to, već je firma PVV tu dozvolu dobila preko nadležnog ministarstva.

Na pitanje novinarske JUGpressa da prokomentarišu činjenicu da je Leskovac jedan od gradova u Srbiji sa najzagađenijim vazduhom i da je pre dve godine trebao da dobije mernu stanicu od republičkih organa, ali da do toga nije došlo jer lokalna samouprava nije podnekla nikakav zahtev, Nebojša Cakić je rekao da sigurno nekom nije odgovaralo da postoji merno mesto koje bi precizno pokazalo kakvo je stanje zagađenosti vazduha.

„Sami smo svedoci da, kada smo mi počeli da se tom temom bavimo na sednicama skupštine i čitamo njihove navode gde se kaže da je vazduh, recimo u naselju „Dubočica“ neupotrebljiv, odjedanput se više ne meri na četiri mesta, nego samo na jednom. Ova vlast zatvara oči pred problemima i želi da se o njima ne priča. Verovatno zato i nisu ni tražili i nemamo merni instrument,“ zaključio je Cakić

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare