Cakaj optužio Srbiju da pasivizacijom adresa Albanac u Medvedji sprovodi etničko čišćenje

TIRANA-MEDVEDJA-BUJANOVAC

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj optužio je Srbiju da sprovodi još jedno etničko čišćenje Albanaca uz obrazloženje da se ovog puta to sprovodi birokratskim akcijama.

On je u intervjuu za Euronevs Albania rekao da taj proces “traje od 2011. goidne”.

” U ime provere adresa ako se Albanci ne nalaze na mestima gde su prijavljeni oni se registruju kao raselkjeni i vrši se pasivizacija njihove adrese a kao rezultat toga oduzima im se pravo glasa”, rekao je Cakaj.

On je proces pasivizacije adresa povezao sa loklanim izborima u Medvedji 2015. godine kada , kako ej rekao “Albancima iz Preševske doline koji žive na Kosovu nije bilo dozvoljeno da glasaju nakon zatvaranja granice”.

Cakaj je rekao i da “ovim tempom pasivizacije adresa postoji rizik da će Albanci dostići manje od 15% stanovništva Medveđe i da albanski jezik više neće biti zvanični jezik”.

On smatra da su ove aktivnosti Srbije na proveri stvarnog mesta boravka “etničko čišćenje prerušeno u birokratiju“ i „dobro promišljeni državni napor da smanji politički uticaj Albanaca“.

Cakaj, koga su prošle nedelje albanski odbronici koji čije jednoetničku vlast u Bujanovcu, proglasili počanim gradjaninom te opštine, je rekao da bi oko ovog pitanja “trebalo da se uzbuni međunarodni faktor i da Savet Evrope reaguje a da bi time trebalo da se bavi i evropska komisija .

Cakaj je rekao i da je njegov sastanak sa ministrom inostranih poslova Srbije otkazan jer država Srbija odbija da da dozvolu za otvaranje albanskog konzulata u Bujanovcu.

Suprotno dosadašnjim stavovima premijera Albanije Edija Rame, Cakaj ne smatra da je Srbija sprema za bilatelarnu saradnju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare