Čak 62,8 odsto mladih poznaje nekoga u svom okruženju ko koristi narkotike

BEOGRAD

Kod mladih je uočen visok nivo izloženosti drogama, a marihuana se nalazi na prvom mestu po korišćenju, pokazalo je istraživanje Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti “Vita”.

Čak 62,8 odsto mladih poznaje nekoga u svom okruženju ko koristi narkotike

Foto: Pixabay

Prema rečima direktora te bolnice Milana Vlaisavljevića, na prvom mestu se i dalje nalazi marihuana, a drugo mesto dele kokain i amfetamini, a među dominantnijim supstancama je i ekstazi.

Vlaisavljević je objasnio da je čak 62,8 odsto mladih potvrdilo da poznaju nekog u svom neposrednom okruženju da koristi narkotike, da je više od 60 odsto njih potvrdilo da je ponuđeno nekom od droga, dok je 30,5 odsto njih došlo u kontakt sa psihoaktivnom supstancom, odnosno probalo drogu. 

Ovi rezultati u odnosu na prethodne su čak i nepovoljniji u delu direktne ponude psihoaktivnim supstancama, odnosno broja onih koji su ih probali. Za desetak procenata je povećan broj onih koji su bili direktno ponuđeni, a za tri, četiri odsto povećan je broj onih koji su probali drogu“, rekao je Vlaisavljević. 

On je dodao da mladi i dalje imaju predrasude o drogama, misleći da je moguće da ih uzimaju u kontrolisanoj meri. Kako je rekao Vlaisavljević, istraživanje pokazuje i da 76 odsto mladih smatra da je opravdano deliti droge na lake i teške.

Kada mlada osoba opravda da je nešto lakše i da ima utisak da može to kontrolisati, neretko kalkuliše da u nekim posebnim prilikama proba tu drogu“, rekao je on.

Istraživanje o rizičnim oblicima ponašanja mladih o zloupotrebi droga sprovedeno je u Novom Sadu na uzorku 400 mladih, starosti od 15 do 30 godina.

Izvor: 021/Tanjug

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare