Čačak će biti prva prestonica kulture, Leskovcu fali “inovativnost i utemeljenost na lokalnim specifičnostima grada”

LESKOVAC


Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa „Prestonica kulture Srbije“ donela je odluku da će prva nacionalna prestonica kulture 2023. godine biti Grad Čačak, saopštilo je Ministarstvo kultre i informisanja.

“Radna grupa ocenila je prijavu grada Čačka za nacionalnu prestonicu kulture kao dobro osmišljen, sadržajan i jasan dokument i ukazala da su planirane programske aktivnosti atraktivne i doprinose razvoju kulturne ponude i kvalitetu kulturnog života grada Čačka i privlčačenju publike iz čitave Srbije i regiona.

Izbor Čačka za prvu nacionalnu prestonicu kulture je samo početak programa, čije nastavak se planira u godinama pred nama, posebno imajući u vidu kvalitet pristiglih prijava i veliko interesovanje koje su lokalne samouprave pokazale.

Radna grupa je svoju odluku jednoglasno obrazložila ocenom da Predlog Programa za Prestonicu kulture Srbije 2023. Grada Čačka stavlja u fokus karakteristike regionalnog bogatstva i raznolikosti, a glavni motiv svih predloženih aktivnosti su ljudi, njihovo stvaralaštvo, rezultati i uticaji koji nadrastaju lokalni, pa i nacionalni narativ. Nova kulturna ponuda grada, utemeljena na specifičnom kulturnom identitetu Moravičkog kraja, zasnovana je na realnim inicijativama i postojećim programima, unapređenim inovativnim rešenjima. Radna grupa smatra da predloženi program, na čijoj pripremi je posvećeno radio veliki broj kulturnih i društvenih delatnika Grada, karakteriše ujednačen odnos prema nasleđu i sinergija prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Članovi Radne grupe su u obrazloženju odluke istakli da je planirani program realno ostvariv i da će Grad Čačak, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, sa uspehom realizovati sve zacrtane planove i opravdati titulu prve Prestonice kulture Srbije.

Na konkurs Prestonica kulture Srbije, koji je bio otvoren od 2. avgusta do 2. septembra 2021. godine, pristiglo je 18 prijava, što pokazuje da su lokalne samouprave prepoznale značaj ovog projekta i njegov potencijal za razvoj kulturnih sadržaja i programa, kao i ekonomskog i ukupnog razvoja gradova i opština.

Radna grupa veruje da će ovaj konkurs biti podsticaj za gradove i opštine da nastave u narednom periodu da razvijaju kulturne strategije i planiraju programe u skladu sa ciljevima ovog konkursa, a to je decentralizacija kulture i postavljenje kulture u centar života gradova.

Predsednik Radne grupe je direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, a članovi su v.d. direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović, direktorka Muzeja savremene umetnosti Marijana Kolarić, v.d. direktora Ustanove kulture “Parobrod” Marija Pavlović i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić. Članovi ove grupe su i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i predsednik Radne grupe za kapitalne i infrastrukturne projekte u okviru projekta “Novi Sad – evropska prestonica kulture” arhitekta Darko Polić”, navodi se u saopštenju.

Leskovac nije prošao iako je gradonačelnik Goran Cvetanović najavljivao da će se to dogoditi.

Ipak, komisija misli drugačije a oni koji su konkurisali u ime grada su se, izgleda, falili onim što nije autentično leskovačko i u čemu ne učestvuju ljudi iz Leskovca.

U obrazloženju komisije se navodi da “koncept kandidature grada Leskovca dobro je postavljen u
traženom kontekstu projekta Prestonica kulture Srbije. Međutim, projektima nedostaje inovativnost i utemeljenost na lokalnim specifičnostima grada Potrebna je detaljnija razrada koncepta, a utisak je da tim grada ima kapacitet za dodatni rad, razvoj projekta i sprovođenje kandidature u budućnosti”

Odluka o izboru projekta po Konkursu za Prestonicu kulture Srbije 2023. godine.
Podelite ovaj tekst:

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Laikče
Laikče
2 godine pre

Ali nemoguće, mi imamo na nekoliko mesta plastičnim slovima natpis leskovac sa srcem umesto o. Ako to nije autentično, ne znam šta je. Karneval postoji samo u Leskovcu, svet nikada nije čuo za tako nešto. Roštiljijada je izum ravan Nikoli Tesli. To niko sem leskovčana ne bi mogao da smisli.

Gordana
Gordana
2 godine pre

Dzabe si bacao pare na kulturu gradonačelniku. Gde je ta mlada sveža krv sa novim idejama? Kako reče Dučić ” U osamdesetoj znate sve, samo ne može da se setite”.

Topuzić
Topuzić
2 godine pre

Kako grad bez bioskopske dvorane može biti prestonica kulture? Doduše, nemamo ni mi bogznakakvu dvoranu (imamo jednu, zaraslu u paučinu – dom JNA), ali Čačak … Kulturo, eve me!