Bukurešt i Veles u znaku Leskovačkog stripa

LESKOVAC

Marko Stojanović, sada već međunarodno priznati strip autor, teoretičar i  predavač u Leskovačkoj školi stripa, osvojio je nagradu za najboljeg strip predavača na Festivalu stripa u Bukureštu koji se odigrao 10-11. septembra u prestonom gradu Rumunije. Pomenuti Strip festival je Stojanoviću dodelio nagradu za najboljeg predavača u domenu stripa u Rumuniji.

Priznanje mu je dodeljeno za njegov pedagoški rad na prvom ikada održanom stripovskom Masterklasu u Rumuniji koji se događao od 26. jula do 2. avgusta u Brašovu, na kome je predavao sa rumunskim autorima Oktavom Ungureanom i Viktorom Drujiniem. Od njih trojice upravo je Stojanović istaknut i nagrađen priznanjem koje je ove godine uspostavljeno i premijerno dodeljeno.

Da li je ova nagrada u Rumuniji bila direktni povod, ili je pak za to poslužio Stojanovićev gotovo trodecenijski rad pedagoški rad na stripu,  tek, neposredno nakon strip festivala u Brašovu, usledio je poziv da Stojanović 22-25. septembra bude mentor na 4. Međunarodnoj koloniji stripa u Velesu, u Severnoj Makedoniji. On je dobio počast da tokom četiri dana trajanja kolonije svojim savetima usmerava rad na stripu desetak učesnika kolonije turske, albanske, rumunske i srpske nacionalnosti.

Paralelno sa kolonijom, održan je i 19. Međunarodni salon stripa u Velesu, na kojem je Stojanović, u saradnji sa crtačem Ivanom Koritarevim iz Bugarske, stripom “Na gore” iz serijala “Vekovnici” u konkurenciji od 195 stripova iz 11 zemalja osvojio najveće moguće priznanje devete umetnosti u Makedoniji, Zlatni (Zlaten) strip.

Povodom ove nagrade usledio je i prijem kod gradonačelnika Velesa, Marka Koleva, kao i susret sa ambasadorom Italije u Makedoniji, njegovom eкselencijom Andreom Silvestrijem. Uz Grand Prix festivala, Stojanoviću je pripadala još jedna nagrada, budući da je strip “Strane” urađen sa rumunskim autorom Tudurom Popom i prethodno objavljen u legendarnom američkom strip časopisu “Heavy Metal Magazine”, od strane tročlanog žirija, kojeg su činili dr Boško Karadža, profesor filozofije i naučni istraživač u oblasti grafičke literature, Laze Angelkov, akademski slikar i strip autor, i Vane Trajkov,  scenarista i strip teoretičar, nagrađen priznanjem za Najbolji umetnički izraz.

Na pitanje – da li ga većim ponosom ispunjava to što je prvi osvajač novouspostavljene nagrade u Rumuniji, ili činjenica da je za devetnaest održanih salona stripa u Velesu po peti put osvojio Grand prix,  po čemu je apsolutno bez ikakve konkurencije u istoriji festivala, Stojanović odgovara:

-Ako ćemo iskreno, najveće zadovoljstvo mi pričinjava to što je ilustracija učenice Leskovačke škole stripa, naše Mine Davić, odabrana za vizuelni identitet salona. Kao takva ona se nalazi na plakatu, katalogu, zahvalnicama, diplomama i bilbordima festivala širom Velesa. Možda to samo tako meni izgleda, ali prošlog vikenda gotovo da niste mogli da se okrenete u Velesu, a da se ne sretnete sa Mininim crtežom. Srce mi je bilo puno, a kruna svega bio je trenutak u kome sam tokom dodele priznanja od predsednika žirija primio nagradu koju je krasio crtež moje učenice. Zaista neprocenjivo.”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare