Bugarski novinari dali izjavu o napadu

BEOGRAD

Novinari Bugarske nacionalne televizije, koji su napadnuti u blizini rudnika „Podvirovi“ dok su snimali istraživačku emisiju o zagađenju prirodne sredine, dali su izjavu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu.

Narednih dana izjavu bi trebalo da daju i ekološki aktivisti koji su napadnuti zajedno sa novinarima, rekao je Udruženju novinara Srbije predsednik Kulturno informativnog centra u Bosilegradu Ivan Nikolov.

Napadači bi, takođe, trebalo da budu saslušani u narednom periodu, nakon čega će Osnovno javno tužilaštvo u Vladičinom Hanu odlučiti da li će podići optužnicu.

Nikolov je rekao da će epizoda emisije „Tragovi ostaju“ sa pričom o ekološkom zagađenju na srpsko-bugarskoj granici, koja će sadržati i kadrove napada radnika rudnika „Podvirovi“ na bugarske novinare i ekološke aktiviste biti emitovana 10. jula na Bugarskoj nacionalnoj televiiziji.

Kako svedoče snimci, novinara i producenta emisije „Tragovi ostaju“  Bogdana Lazarova, snimatelje Dimitara Slavova i Nikolaja Andrejeva i tehničara Roberta Vacova napala je kamenicama grupa radnika na čelu sa direktorom „Bosil-metala” Miodragom Vukajlovićem kraj rudnika „Podvirovi” blizu Bosilegrada. 

„Mislim da su i napad i svi nemili događaji koji su prethodili motivisani ekološkim interesima, jer britanska kompanija Mineko već neko vreme radi na ivici zakona,“ kaže Nikolov.

Ekipa Bugarske nacionalne televizije je prijavila incident policiji u Bosilegradu, a zatim je došao i Generalni konzul Generalnog konzulata Bugarske u Nišu Dimitar Canev, koji je za N1 rekao da će lično u potpunosti ispratiti kako će u ovom slučaju reagovati pravni sistem Srbije.

Nikolov je rekao da je novinarska ekipa dobila dozvolu srpskog Ministarstva kulture i informisanja, akreditaciju i sva neophodna dokumenta, a rađen je prilog o zagađenosti životne sredne i izlivanju otpadnih voda u tokove reka, koji idu i na srpsku i na bugarsku stranu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare