Bugarska: Žandarmerija štiti granicu sa Turskom

SOFIJA

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da je ta zemlja poslala žandarmeriju na granicu sa Turskom i pojačala pomorsku bezbednost zbog mogućeg priliva ilegalnih migranata koji beže od vojnih sukoba u Siriji.

Borisov je rekao da postoji realna pretnja za Bugarsku da zbog sukoba Sirije i Turske dođe do velikog priliva migranata.

“Zabrinuti smo da su se turski graničari povukli sa granice i naša jedina nada je da će ih zaustaviti migrante pre nego što stignu na granicu”, rekao je Borisov i najavio hitan razgovor sa turskim predsednikom, prenosi BTA.

Ministar odbrane Krasimir Karakačarov najavio je da će na granicu sa Turskom biti upućeno 1.000 vojnika i vojna oprema.

Vojska će pružiti svu neophodnu podršku i preduzeti mere kako bi zaštitili nacionalnu granicu i “ne puste nijednog jedinog migranta na bugarsku teritoriju”, rekao je on.

Dodao je da je granična policija sprečila rano jutros dve grupe od 30-ak ljudi da uđu u Bugarsku iz Turske, pošto je Ankara najavila da više neće zaustavljati sirijske izbeglice i sprečavati ih da stignu do Evrope, prenosi Rojters.

Bugarska, članica Evropske unije koja ima kopnenu granicu sa Turskom dužu više od 300 kilometara, prethodnih godina nije trpela veliki pritisak migranata koji su želeli da uđu u tu zemlju.

Sofija je upozorila da neće dopustiti masovan priliv migranata sada dok pojačava preventivne mere na granicama kako bi izbegla širenje koronavirusa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare