Bugarska će raditi na napredovanju zemalja Balkana ka EU

NIŠ

„Bugarsko predsedavanje Evropskom unijom u 2018. je istorijski trenutak , privilegija ali I velika odgovornost. Ono će zahtevati ravnotežu između određenih prioriteta između država članica I strateških prioriteta Evropske unije za postizanje stvarnih opipljivih rezultata u aktivnom dijalogu sa građanima o evropskim pitanjima I I kao odgovor na njihova očekivanja za bolju sigurnost, zapošljavanje, održiv ekonomski rast I jače prisustvo Evropske unije na svetskoj sceni “ , rekao je danas na konferenciji za novinare u Generalnom konzulatu Bugarske u Nišu Edvin Sugarov

 Dan otvorenih vrata bugarski konzul u Nišu, profesor dr Edvin Sugarov  u saradnji sa Evropskim kutkom organizovao je povodom bugarskog predsedavanja Evropskom Unijom. Ovom prilikom on je novinarima predstavio prioritete bugarskog posredovanja Evropskom unijom  među kojima je potencirao da je ključni prioritet bugarskog predsedavanja  uloga I mesto mladih ljudi , odnosno nastavak rada Evropske komisije o “Modernizaciji obrazovanja – inicijativa za mlade” I napredak u okviru Novog evropskog programa za umeća i veštine.

“ Za anas veoma važan prioritet je učešće mladih u aktivnostima Evropske unije”, rekao je dr Sugarov

Budućnost zapadnog Balkana biće jedna je od oblasti na kojima će Bugarska biti usresređena u pravcu da olakša napredovanje svih zemalja u regionu na njihovom evropskom putu. Kako je rečeno “ promovisaće se realizacija ambicioznih reformi I biće napravljen napor evropskih zemalja da stvore političko okruženje pogodno za realizaciju strateških ciljeva za izgradnju stabilnog I prosperitetnog regiona, gde će vladati evropska pravila I vrednosti”.

Narednog meseca Evropska komisija će objaviti strategiju koju je predsednik komisije Žan klod Junker  “najavio kao “Strategiju za uspešno pristupanje Srbije I Crne Gore Evropskoj uniji kao vodećih kandidata na zapadnom Balkanu”. Ove dve zemlje najviše su odmakle u pregovorima pristupanju Evropskoj uniji.

“ Pristup zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji  je I vaš I naš prioritet. U vezi sa tim prioritetom biće preuzete niz aktivnosti ali jedna od najvažnijih je sastanak na vrhu maja meseca ove godine kome će prisustvovati svih 26 članica Evropske unije ali I rukovodstva zemalja zapadnog Balkana kao I rukovodstvo republike Srbije. “ rekao je Sugarov.

 Ambicije bugarskog predsedništva je da bude Blkansko predesdništo , čulo de danas na konferenciji za novinare.

Sigurnost I stabilnost u sbažnoj I ujedinjenoj Evropi među najvažnijim su prioritetima bugarskog predsedavanja Evropskom unijom te će republika Bugarsla radiri na izgradnji I sprovođenju efikasnih mehanizama za poboljšanje bezbednosti građana Evropske unije, jačanju granične kontrole I efikasnijem upravljanju migracionih procesa. U borbi protiv terorizma Bugarsko posredovanje će promovisati upotrebu svih mogućnosti za unapređenje saradnje između organa za sprovođenje zakona I službi bezbednosti kao I razmenu informacija sa evropskim agencijama . Radiće na unapređenju sajber bezbednosti u Evropskoj uniji.

Bugari će posebnu pažnju staviti na razvijanju digitalnih ekonomija I veština I s tim u vezi koncentrisaće se na ubrzanju procesa završetka konkurentnog I fer Jedinstvenog digitalnog tržišta. To treba da omogući brz prodor informacionih I telekomunikacionih tehnologija u sve oblasti privrede.

Moto bugarskog predsedništva je “ Snaga je u jedinstvu” I odražava ideju o jedinstvenoj I solidarnoj Evropi.

Bugarska je relativno mlada članica Evropske unije, od 2017 . godine I ovo je prvi put da preuzima odgovornost rotirajućeg predsedavanja. Na ovom mestu biće u periodu od 1. Januara do 30. Juna.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare