Budžet za 2019. godinu veći za milijardu i 200.000 u odnosu na 2018. godinu

NIŠ

Budžet grada Niša za 2019. godinu, prema nacrtu koji je na javnoj raspravi, iznosiće 10,8 milijardi dinara , sto je za oko milijardu i 200 miliona više u odnosu na odluku o budžetu za 2018. godinu.

Na prihodovnoj strani najviše je povećenja na poziciji poreza od zarada,  poreza na imovinu i svim ostalim taksama i naknadama. rečeno je danas na raspravi o budžetu koja je održana u Skupštini grada Niša gde su prisustvovali građani, predstvanici nevladinog sektora, službe, predstavnici sekretarijata.

 „ Ovo je procena u prvom kvartalu a videćemo da li će se planiranim tempom kasa puniti“ rekla je Danijela Spasović, sekretar Sekretarijata za finansije.

Od rashoda najveća stavka je kod Sekretarijata za investicije gde je predviđeno oko dve milijarde  i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj,  a 1,6 milijardi dinara planirano je za Sekretarijat za obrazovanje.

Sredstva su povećana i za socijalna davanja, sport, obrazovanje, srazmerno prihodovnom procentu povećanja. Predviđeno je i povećanje plata za zaposlene koji primaju platu iz budžeta za sedam posto a kod socijale za devet posto.

Danjela Spasović je budžet okarekterisala kao razvojni i  objasnila da su  se  u kreiranju nacrta budžeta uključile sve gradske opštine i da se na njemu radi već nekoliko meseci.

„ Sagledali smo sve potrebe i mogućnosti koje su bile neophodne za narednu godinu. Želje su velike ali ovo je realno.

Javnu raspravu o budžetu predstavnici nevladinog sektora ocenili su pozitivnim pomakom u odnosu na postupak donošenja ovog krucijalnog akta za grad Niš u ranijim godinama. Ali, na sam nacrt imaju mnogo zamerki.

„ Ovo nije javna rasprava kakva je propisana Zakonom o budžetskom sistemu. “, rekao je  Danijel  Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Dašić smatra da budžet nije izbalansiran, dobro osmišljen i ostvarljiv  i da građani suštinski nisu učestvovali u kreiranju ovog akta.

Smatra da je rasprava zakasnila i da su građani trebali da se uključe u izradu nacrta. Imao je i konkretne primedbe.

„ Ne sme biti više od deset posto razlike u izvršenju od planiranog. Mi imamo situaciju da devetomesečni izveštaj pokazuje da je izvršenje negde 5,3 milijardi. U najboljem slučaju doćićemo do osam milijardi . Grad Niš predviđa 10, 8 milijardi . Kako? Šta se to toliko promenilo u Nišu , poboljšalo da može da se budžet podigne za preko 30 posto.

On kaže da je vrlo zbunjujuće povećanje prihoda od poreza. Planira se milijarda ukupno, što po osnovu imovine , što po osnovu zarada.

On je rekao i da  novoupisanih 500 000 kvadrata, ne mogu dati sumu od milijardu  dinara, kako je predviđeno budžetom. Dašić je imao primedbu na stavku „ virtuelne prezentacije višeslojnog kulturnog identiteta modernog Niša“ za koju je predviđeno izdvajanje od 37 miliona dinara. Smatra da  to u odnosu na potrebu da stanovnici Sečanice, Knez Sela, Matejevca dobiju zdravu pijaću vodu  manje važno a nije tako predviđeno nacrtom budžeta

„ Da su građani Niša imali prilike da na vreme učestvovali u izradi ovog nacrta budžeta ne bi smo imali ovakve virtuozne manifestacije  umeća kreiranja budžeta “ rekao je Danijel Dašić.

O nacrtu budžetu će se još raspravljati. Svako zainteresovan može sa nacrtom da se upozna na gradskom sajtu.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare