“Budućnost poljoprivrednika je u proizvodnim kapacitetima”

NIŠ

                 Budućnost poljoprivrednika je u proizvodnim kapacitetima, u subvencijama koje daje država ali i lokalna samouprava po čemu se Grad Niš nalazi na trećem mestu u Srbiji sa izdvojenih 70 miliona dinara u gradskom budžetu za ovu vrstu pomoći, ali projektima u ovoj oblasti, zaključeno je na sastanku pomoćnika ministra poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Aleksandrom Bogićevićem sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski. Sastanku u Gradskoj kući prisustvovao je i gradski većnik Slobodan Ranđelović, resorno zadužen za poljoprivredu. Bilo je reči i organizaciji sajma vina ili rakije koji bi Grad organizovao u saradnji sa državom.

                   “Grad Niš je, u donosu na prethodni period, sada mnogo više uložio u poljoprivredu, što se vidi i po novcu koji je u budžetu opredeljen za ovu godinu, a radi se o 70 miliona dinara. Uz Beograd i Šabac koji imaju i veće budžete, Niš je treći grad u Srbiji po budžetu za poljoprivredu jer se ulažu ozbiljna sredstva i vidi se da ozbiljan rad gde je gradonačelnica uložila veliki napor. Pokazala je dosta razumevanja za popljoprivrednike i nadamo se da će novac namenjen njima u gradskoj kasi bit ii veći”, kazao je Aleksandar Bogićević.

                   On je dodao da je na sastanku dosta vremena posvećeno prolemima sa kojima se sreću poljoprivrednici ne samo u ovom kraju već u celoj Srbiji.

                    “Ono što nedostaje i na čemu moramo raditi u budućnosti su preradni kapaciteti. Nažalost Srbija je zemlja koja najviše izvozi sirovinu koja je i  najevtinija. Nemamo zatvoren krug celog procesa od proizvodnje do prerade a to je  ono što nam je potrebno a na čemu radi i  Vlada i resorno ministarstvo.Kada taj krug bude zatvoren poljoprivredni proizvođači će imati i veću finansijsku dobit. Prerađeni proizvodi su dosta skuplji i to je nešto na čemu svi moramo da radimo i da podižemo  u svim delovima Srbije proizvodne kapacitete jer je to budućnost. Onda nećemo dolaziti do situacije da ne znamo šta da radimo kada nam iskrsnu problemi sa  poljoprivrednim proizvodima. Toga neće biti kada budemo imali hladnjačei preradu, kazao je Bogićević.

                   Bogićević je dodao da je bilo reči i o projektima koji mogu ovde da se  urade.

                  “Ministarstvo, gradovi i opštine sve čini svojim merama i subvencijama da pomogne poljoprivrednicima ali im je potrebna i edukacija da proces proizvodnje prošire i da ga upotpune sa preradom”, istako je Bogićević.

                   Dodao je da se poslednjih  tri do četiri godine radi na tome da se uspostavi vertikala u saradnji između Republike, gradova i opština i poljoprivrednih stručnih službi jer su one nosilac znanja i kontakta sa  proizvođačima na terenu.

                   Gradski većnik resorono zadužen za poljoprivredu Slobodan Ranđelović je istako da su subvencije ove godine  bile najuspešnije jer je izdvojeno 70 miliona dinara za to.

                   “Najveći  deo novca smo već utrošili. Ostale su još dve mere koje su otvorene. Jedna mera se odnosi na kreditnu podršku i ona je do 15.septembra, a gde se može uziti maksimalno milion i 250 hiljada dinara. Ukoliko je kredit na pet godina 30 posto od glavnice i  8 posto kamate plaća grad a ostalo poljoprivrednik. Već imamo 8 poljoprivrednika koji su se odlučili za ovu meru. Oni su kupili traktore.Druga mera koja je ostala je veštačko osemenjavanje koja  traje do 15.oktobra. Zainteresovani poljprivrednici za ovu meru dobijaju po svakom  grlu uzima po 2.000 dinara ali može da se aplicira za više grla.Do sada za ovu meru imamo oko 240 prijava ali biće ih više i očekujemo da nam se javi oko 250 zainteresovanih poljoprivrednika za ovu meru”, kazao je gradski većnik  Slobodan Ranđelović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare