Budući saobraćajni stručnjaci analiziraju frekventnost saobraćaja u Nišu

NIŠ

Svojim prisustvom na niškim ulicama zbunili su mnoge Nišlije. Mladi ljudi sa fasciklama u rukama stoje pored semafora u ulicama gde je saobraćaj najfrekventniji i broje automobile i pešake. Ima ih kod Tržnog centra „Delta planet“, na Bulevaru Nemanjića, u ulici Milojka Lešjanina, na Somborskom bulevaru, u ulicama u Paliluli kod Lidla. Zavisi kojim delom grada se krećete tu možete i da ih vidite. Da Nišlije ne bi ostale zbunjene potražili smo objašnjenje, najpre od Saobraćno- tehničke škole „12.februar“ u Nišu, a potom i od Akademije tehničko-vaspitnih strujkovnih studija u Nišu.

                        Direktorka Saobraćano-tehničke škole „12.februar“ u Nišu Snežana Živković kaže da u ovom slučaju to nisu njihovi učenici mada i njih ponekad sugrađani mogu da vide na ulicama kako obavljaju sličan posao.

                       „Ovog puta se ne radi o našim učenicima, ali đaci sa saobraćajnog smera često mogu da se vide na niškim ulicama kako, uslovno rečeno, broje automobile i pešake na pešačkim prelazima ili kod semafora. U  pitanju je praktična nastava iz nekog od predmeta koji slušaju, a radi se o merenju frekvencije prolaska automobila ili pešaka. Njihov rezultat koji tom prilikom doboju može da posluži nadležnima u ovoj oblasti kada se radi o baždarenju semafora, odnosno oko regulisanja vremena trajanja crvenog i zelenog svetla na semaforima kako se ne bi pravile kolone automobila. Inače, sanjima je uvek i nastavnik koji prati njihov rad“, objašnjava  Živković.

                   Na njen predlog smo pozvali i Akademiju tehničko-vaspitnih stukovnih studija u Nišu koja, takođe, ima smer povezan sa saobraćajem, a njihovi studenti često mogu da se vide na ulicima ili zbog praktične nastave ili pak zbog izrade seminarskih, magistarskih ili nekih drugih radova.

                  „Ovog puta su u pitanju naši studenti i to je do njihove praktične nastave. Inače njihov rad na terenu prate i profesori, a zadatak im je da izmere frekvrentnost automobila i pešaka“, saznajemo u ovoj visokoj školi.

                Dakle, ništa strađno i ništa na štetu građana jer se radi o mladim ljudima koji se pripremaju za svoj budući posao, a praksa je gotovo najvažniji deo njihovog učenja.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mira
Mira
1 godina pre

Bože dokle smo došli da na sve živo sumnjamo i da nam sve živo smeta pa čak i djačka praksa.