Budući mladi inženjer mašinstva odlučio da ide u Nemačku

VLASOTINCE


Srbija godišnje gubi i do dve milijarde evra za sve mlade koji napuste našu zemlju odlazeći u inostranstvo pokazuju rezultati prvog velikog istraživanja o ovoj veoma važnoj i osetljivoj temi.

Istraživanje pod nazivom ,,Troškovi migracije mladih iz Srbije” sproveo je Institut za razvoj i inovacije uz podršku Westminster fondacije za demokratiju. Srbija se već duži period suočava sa ozbiljnim demografskim problemima.

Istraživanja pokazuju da čak 78% mladih uzrasta od 18 do 29 godina starosti razmišlja da napusti Srbiju, a preko 40.000 ljudi svake godine ide u beli svet u potrazi za boljim i srećnijim životom.
U razgovoru sa 23-godišnjim Miljanom Milenkovićem iz vlasotinačkog sela Kukavice, apsolventom mašinstva saznali smo, takođe, da i on već sada, po okončanju studija, planira da napusti Srbiju. Mnogo je razloga za takvu odluku, kaže Miljan.
” Po završetku srednje škole i dobijanju diplome mašinskog tehničara želeo sam da nađem posao u okruženju a da uz to, možda, i vanredno studiram. Ali posla za mene nije bilo, pa sam se tako odlučio da nastavim sa školovanjem, pa ću tako diplomu mašinskog inženjera dobiti, nadam se u rano proleće naredne godine “, kaže nam na početku razgovora Miljan Milenković.
JUGpress: I na koju ćete onda stranu ?
– Najverovatnije u Karlsrue u Nemačku kod majke i oca koji su već tamo. Poslodavac kod koga rade moji roditelji već mi je poručio da me čeka posao po završetku studija. Ja sam već u dva navrata, po mesec dana, boravio tamo tako da sam dobro upoznat sa svim izazovima koji me tamo čekaju.
JUGpress: Jedno vreme maštali ste da ćete naći sreću u fudbalu, ali izgleda da je nije bilo ?
– Sada sam član fudbalskog kluba Jedinstvo iz Grdelice, a pre toga bio sam u Budućnost iz Orašja i Vlasinu iz Vlasotinca. Nema više novca, zapravo nije ga ni bilo u fudbalu, a naročito u klubovima koji se takmiče u zonskom stepenu takmičenja.
JUGpress: Do kog ranga i kog zvanja ste dogurali u deljenju fudbalske pravde kao sudija ?
– Od ove sezone manuo sam se tog ćoravog posla. Baš tako ,,ćoravog posla” jer tamo u sudijskoj organizaciji svako gura svog ljubimca i nema napretka ukoliko nemate svoje ljude. Uz to morate slepo da izvršavate sve njihove prohteve koji se kose sa mojim shvatanjem fudbala kao sporta.

JUGpress: Izgleda da vam za sada najbolje ide posao frizera. Gde ste naučili ovaj zanat ?
– Nisam ja u ovom poslu u punom kapacitetu. Odradim svoje drugare, onako više iz zadovoljstva i ljubavi. Ali ko zna, možda nađem svoju sreću u tom poslu. Posećivao sam jednog dobrog frizera u Vlasotincu i puno toga naučio od njega, mada se može reći da sam dobrim delom i samouk. Bilo je nekih razgovora na tu temu i u Nemačkoj kada sam tamo boravio.
JUGpress: Pošto su vam roditelji u Nemačkoj, s kim živite sada ?
– Tu su baba i deda, a brat je na terenu u Boru gde radi na terenu kao rukovaoc građevinske mašine. Sa dedom i babom se dobro slažemo i pomažemo se međusobno. Moram reći da im nije drago što planiram da ih napustim u potrazi za poslom i to čak u Nemačkoj.
JUGpress: Kako i gde provodite slobodno vreme ?
– Imam puno drugara, ali najbliži sam i najprisniji sa prvim komšijama braćom blizancima Dušanom i Milošem sa kojima najčešće sam u društvu. Pošto obojica jedu fudbalski klub ako budem se skrasio u Nemačkoj potrudiću se da im obezbedim neki dobar angažman u nemačkom fudbalu – kaže šaleći se na kraju razgovora Miljan Milenković, koji je izgleda čvrsto rešio da poput velikog broja mladih napusti Srbiju i ode za Nemačku.

Ovaj sadrzaj je deo projekta koji je sufinansirala opstina Vlasotince. Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Проститутки Бишкека
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x