Brzih rešenja za energetsku krizu nema

  NIŠ

 Mašinski fakultet iz Niša i Društvo termičara Srbije, organikzatori su 20. konferenciju termičara Srbije pod nazivom „Simterm.4E“. Konferencija se održava  do 21. oktobra u hotelu u Nišu, a  okupila je stručnjake iz oblasti energetike kako iz Srbije tako i inostranstva. U zvaničnom, naučnom delu konferencije, o najznačajnijim dostignućima i gorućim problemima u svetlu energetske krize i energetske tranzicije, govorili su eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva. Teme konferencije povezuju  četiri neraskidivo povezane oblasti nauke – energiju, efikasnost, ekologiju i ekonomiju. Ono što je sa aspekta društveno gorućih pitanja od velikog značaja jeste i početak grejne sezone, čemu će biti posvećen poslednji dana rada konferencije kada su se okupili predstavnici toplana u Srbiji. Konferenciju je otvorio dr Nebojša Ranđelović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

                               „Konferencija je značajna ne samo za nauku i za ljude koji se pojavljuju na njoj već i za državu i region kao i za čitavo čovečanstvo, posebno u ovom  aktuelnom trenutku. Ono što država po ovom pitanju radi je proces koji traje godinama i temelji se na čitavom nizu programa “, kazao je dr Nebojša Ranđelović.

                             Milun Babić, akademik, ističe da je izlazak iz trenutno teške energetske situacije školovanje mladih i kvalitetnih  ljudi.

                              „I mi sami moramo kod nas ovde da u ceo problem uvedemo mlade, kvalitetne ljude koji imaju iskustva u struci da upravljaju energetskim preduzećima u suprotnom teško da ćemo imati neki izlaz. Brzih rešenja za energetsku krizu nema jer energetika je vrlo inertna oblast, tu se radi sa planovima  za 5, 10 pa i 15 godina i ne može da se energetika oporavi tako brzo i ne vidim neki skori izlaz, osebno posle ove krize u Ukrajini. Ovo je način da razmenimo informacije ali moramo da radimo i na tome da ponovo povežemo nauku sa privredom i to je velika šteta“, istako je Babić.

                             Dr Dejan Mitrović, profesor na katedri za termoenergetiku i prodekan Mašinskog fakulteta smatra da je rešenje problema sa energetikom na nižem nivou, ali smatra da će teme koje će se obrađivati na završnici konferencije kada će se okupiti predstavnici  većina toplana u Srbiji dati neka preciznija rešenja.

                             „Očigledno je situacija sa energentima takva da se mora voditi računa bar što se tiče potrošnje u ovom trenutku. Kriza koja sada vlada u svetu je tema svih debata. Po nekom opštem mišljenju rešenje je povećanje energetske efikasnosti, odnosno smanjenje potrošnje neobnovljivih izvora energije ili fosilnih energenata. To utiče i na zagađenja životne sredine. Izlaz treba tražiti u povećanju udela energenata iz obnovljivih izvora koji će se korsititi za dobijanje toplotne i električne energije“, istako je dr Dejan Mitrović.

                             U četiri dana trajanja konferencije predstaviće se preko 100 naučnih radova u ukupno 15 oblasti energetike, autora iz 25 zemalja sveta, čime Niš učvršćuje svoju poziciju prestonice nauke o energetici na prostorima Zapadnog Balkana.

                             Konferenciju posebno značajnom čini realni trenutak kada je energetska efikasnost već duže aktuelna u svetu i kod nas, a ušteda energije je posebno zbog događanja u Ukrajini. Utoliko su radovi koji će biti predstavljeni na konferenciji dobiti i praktičnu primenu.

                           „Radovi se pišu a istraživanja se sprovode da bi i bila praktično primenjiva.Sve ono što mi radimo na tehničko tehnološkim naukama jeste praktično primenjivo i upravo se zbog toga i radi. Od kada se konferencija organizuje rezulteti koji su na njoj predstavljeni u velikoj su meri prihvaćeni od strane privrede, lokalne samouprave i društva pa i na nivou države. U jeku energetske krize i energetske tranzicije koja je neminovna upravo ovakvi simpozijumi mnogo doprinose tome da se postignu i brza ali i dugorečna rešenja koja će u dužem periodu doneti bolju snabdevenost energentima“, istakla je dr Mirjana Laković redovni  profesor na katedri za termotehniku i termoergetiku Mašinskog fakulteta.

                            U okviru konferencije, profesorka Laković ističe posebno dan posvećen studentima i mladim istraživačima:

                           „Želimo da motivišemo mlade ljude da se bave naukom i naučno-istraživačkim radom. Posebno je značajno i za nas kao univerzitetske profesore, ali i za naše studente da sagledamo neophodnost inovacija u obrazovanju novih naraštaja energetičara, o čemu će govoriti akademik Milun Babić, čije neizmerno iskustvo u oblasti energetike i obrazovanja daje pečat ovom događaju“, ističe Laković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare