Broj pacijenata se povećava, nema mesta opuštanju

NIŠ

U kovid ambulantama Doma zdravlja beleži se nagli skok pacijenata sa preko 1000 ukupnih pregleda dnevno od kojih je između 300 i 350 prvih pregleda.To su novi pacijenti koji se javljaju sa simptomima, kaže Marija Milošević doktorka u Kovid ambulanti Duvanište i naglašava da nema mesta opuštanju jer je pritisak na zdravstvo ali i na samo stanovništvo veliki.

Među pacijnetima je najviše radno sposobnog stanovništva, ali se beleži i porast pacijenata koji su starije dobi. Menja se i klinička slika.

                    „Primetili smo da ima i više  pacijenata sa težom kliničkom slikom koju karakteriše visoka temperatura koja traje više od pet dana,  suv kašalj i upala pluća“, objašnjava dr Marija Milošević.

                    Porast broja pacijenata sa simptomima kovida zahteva i angažovanje većeg broja lekara u kovid ambulantama.

                     „Kapaciteti u kovid ambulantama su već pojačani i obe ambulante, u Duvaništu i Čairu, rade u punom kapacitetu. Povećan je  broj lekara i ostalog zdravstvenog osoblja  kako  se ne bi stvarali redovi i pacijenti duže čekali na pregled“, naglašava dr Marija Milošević.

                     Od ukupnog broja testiranih pacijenata, kaže dr  Marija Milošević, više od 50 posto njih je već na antigen  testu pozitivno.

                     „Podaci od petka pokazuju da je samo u Domu zdravlja bilo 253 pacijenta pozitivno. Svako poređenje u ovom trenutku sa dosadašnjim talasima je nezahvalno ali nismo očekivali ovako jak talas sa ovako naglim skokom pacijenata. Iz tog razloga molim sugrađane da se ne opuštaju jer je strašno veliki pritisak  kako na zdravstvo tako i na stanovništvo“, ističe dr Marija Milošević.

                    Kada je u pitanju vakcinacija stanovništva ona se nastavlja ustaljenim tokom i po utvrđenom rasporedu. Na tok vakcinacije neće uticati pojačanje kapaciteta u kovid ambulantama.

                    „Vakcinacija se odvija u  najboljem redu. Pacijenti se prijavljuju preko eUprave, navode koju  vakcinu žele da prime, javlja im se datum vakcinacije i oni se tog dana i sata javljaju vakcinacionim punktovima. Na raspolaganju su nam sve četiri vakcine i tu nema problema“, zaključuje dr Marija Milošević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare