Brnabić otvorila višenamensku lamelu na Elektronskom fakultetu u Nišu

NIŠ

U ovoj teškoj 2020.godini i u najtežim trenicima smo nastavili da gradimo budućnost.To je ono što se trudimo da radimo i što smo uradili sa  našim partnerima iz Evropske unije pe sve sa  Evropskom investicionom bankom koja nas je ispratila u ovom projektu.Ne postoji bolja investicija od investicije u mlade, u znanje, istraživanje i razvoj, istakla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije koja je prisustvovala otvaranju Višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je dodala da je ovo početak novog poglavlja Elektroskog fakulteta i Grada Niša, a kao i Naučno tehnološki park, tako i Višenamenska lamella predstavljaju ponos našeg grada. Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministar obrazovanja Branko Ružić.

 “Sve ono što smo uradili od 2016.godine  a to se vidi sada  u 2020.godini u kojoj smo otvorili čak tri nova Naučno tehnološka parka u Srbiji, u Novom Sadu, Nišu i Čačku, predstavlja  novi stub razvoja, kičmeni stub, nosilac  razvoja  nove ekonomije i nove privrede Republike Srbije kao i novog srpskog društva. Nadam se da ćemo u 2021.krenuti  u nove projekte. Sve je to u sklopu cilja koji smo postavili pred  Vladom Republike Srbije, a naš osnovni cilj je da podignemo produktivnost i konkurentnost naše privrede. I to radimo  upravo tako što ulažemo u nove tehnologije,  u mlade talente u njihovu kreativnost i inovativnost u startap kompanije. Time stavaramo novu privredu i ekonomiju Srbije. Time stvaramo i društvo znanja, kreativnosti, koje  podstiče i ohrabruje preduzetnički duh, stvaralaštvo, sve ono što nama donosi dodatnu vrednost”- kazala je premijerka Ana Brnabić.

                          Brnabić je istakla da je lamela površine bezmalo 7.000 kvadrata, a koštala je 8,1 miliona evra, s tim što je za izgradnju objekta utrošeno 7,7 miliona evra, dok je nabavka opreme koštala 400.000 evra.

                       Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je naglasila da je Elektronski fakultet u neka prošla vremena vreme školovao  ljude koji su stasavali u halama Elektronske industrije pomažući svom gradu da u to vreme bude grad elektronike.

                  “Danas sa vašim studentima i profesorima Grad Niš je grad naprednih tehnologija. Naučno tehnološki park i Elektronski fakultet sa Višenamenskom laboratorijom i Startap centrom prave iskorak i otvaraju novo poglavlje u istoriji našeg grada. Zahvaljujemo, naravno, državi što Nišprepoznaje kaomesto IT sektora , što ulaže sredstva i omogućava mladim i kreativnim ljudima da se obrazuju, rade i pomažu svom gradu a samim tim i celoj zemlji. Naučno tehnološki park, Univerziet u Nišu i Elektronski fakultet sarađujući stvaraju povoljan poslovni ambijent za dolazak  investitora u naš grad. Grad Niš je bio partner u ovom projektu  i veoma smo ponosni što smo pomogli u izgradnji  prateće infrastructure”- kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

                    Naglasila je da su  Naučno tehnološki park i Višenamenska lamella  danas ponos Niša.  

                  “Za kreativnost je potebna hrabrost, a vi nastavite da budete hrabri kako bi smo držali korak sa svetom za generacije koje dolaze I koje će birajući između Srbije i sveta izabrati Srbiju”- poručila je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

                   Dekan Elektronskog fakulteta dr Dragan Mančić izjavio je da će lamela stvoriti uslove za uspešan rad istraživača na projektima i u oblastima koje su od strateškog značaja za razvoj privrede i društva u Srbiji.

                   “Lamela će omogućiti mladim talentima da u svojoj zemlji rade i istražuju u najsavremenijim uslovima i sa najsavremenijom opremom, a takodje će omogućiti povezivanje nauke i privrede. U lameli će biti otvoreno više centara poput Centra za kontinuiranu edukaciju, Centr za inovacionu delatnost i Centra za transfer tehnologija i saradnju sa privredom”- kazao je dr Dragan Mančić.

                    Šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre je rekla da je ta banka finansirala izgradnju višenamenske laboratorijske lamele u okviru većeg, sveobuhvatnog ulaganja od 200 miliona evra u nauku i razvoj u Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare