Bratime se Leskovac i Oahaka de Huares u Meksiku

LESKOVAC

Grad sa kojim se Leskovac bratimi se zove Oahaka de Huares u Meksiku a danas je probleme da pročita ovo ime imao i gradonačelnik Goran Cvetanović.

Zoran Vukašinović, sekretar Skupštine Grada Leskovca, na sednici Gradskog veća rekao je da je preko ambasade republike Srbije u Meksiku i ambasadorke Tatjane Conić, kao i Ministarstva inostranih poslova upućen predlog gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću da se uspostavi saradnja, odnosno, kako se to popularno kaže, pobratime Oahaka de Huares, glavni grad meksičke države Oahaka i Leskovac.

„Mi smo počastvovani činjenicom da je Leskovac lokalna samouprava koja je zainteresovala grad kao što je pomenuta Oahaka de Huares, koji ima preko 270.000 stanovnika. Ta demografska struktura, ali i struktura u tekstilnoj proizvodnji, a grad se pre svega smatra kulinarskim centrom celog Meksika. Grad je veoma kompatibilan za saradnju sa Leskovcem. Gradonačelnik Cvetanović je odgovorio pozitivno na ovaj predlog i dobili smo potvrdu o saradnji. Pripremljen je predlog Odluke o saradnji i mi predlažemo da se ova odluka uputi skupštini na razmatranje i usvajanje da bi smo nakon toga dobili saglasnost Vlade Republike Srbije i pristupili realizaciji ovog sporazuma. Dostavljanje ovakvih i ne samo ovakvih predloga iz drugih država, kako iz okruženja tako i sa drugih kontinenata, govori da smo kao lokalna samouprava stekli status grada koji je veoma interesantan za uspostavljanje ovakve međunarodne saradnje. Govori i o tome da naša industrija, poljoprivreda i razvojni kapaciteti idu u prilog da su lokalne samouprave drugih države zainteresovane za ovo. Zahvaljujemo se i našoj Leskovčanki, ambasadorki Tatjani Conić koja obavlja ovu dužnost u Meksiku. Ona je pokrenula inicijativu i za moge druge lokalne samouprave u Srbiji.“

Aktuelne inicijative, sem Leskovac-Oahaka de Huares su sledeće: Subotica-Merida (glavni grad savezne države Jukatan); Kragujevac-Guanahuato (glavni grad istoimene savezne države); Zemun-Gvadalahara (ovakva inicijativa je postojala još pre deset godina, ali nije formalno pokrenuta).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare