Branimiru Ritonji „Tomin šešir“

LESKOVAC

U holu Leskovačkog kulturnog centra otvoren je 11. Samit fotografa eks Jugoslavije. Dobitnik tradicionalne nagrade “Tomin šešir”, dodeljuje Foto klub “Leskovac” za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje, ove godine je Branimir Ritonja, jedan od najeminentnijih slovenačkih fotografa. Od ove godine ustanovljeno je i priznanje u čast sećanja na preminulog doajena novinske fotografije Željka Sinobada, a Foto klub „Leskovac“ je povelju sa njegovim imenom za najbolju lajf fotografiju dodelio Fadilu Šarkiju.

Ovogodišnji Samit fotografa otvorio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekavši da slika govori više od hiljadu reči.

„Kroz nju se zaustavlja vreme, beleži trenutak, stvaraju uspomene. Manifestacija Samit fotografa eks Jugoslavije već jedanaest godina postoji sa tim ciljem da se od zaborava sačuva sadašnji trenutak, Leskovac danas, njegovi ljudi, događaji, svakodnevni trenuci. Samit fotografa se za kratko vreme profilisao kao jedinstvena i izuzetno značajna manifestacija koja u naš grad dovedi majstore fotografija i neke od najboljih i najvećih zaljubljenika u fotografiju. Zahvaljujući tome najveća imena u umetnosti fotografije koji su svojim foto-aparatima beležili slike Leskovca iz godine u godinu, ostavljajući tako trag o njegovoj promeni, razvoju i napredovanju. Život je prekrasan dar, fotografija je način da se on dočara, Samit fotografa eks Jugoslavije je stoga skup koji ima ne samo umetnički, već i istorijski značaj. “

Na platou ispred LKC-a i u holu ove institucije zainteresovani će sve do 10. oktobra moći da pogledaju fotografije izabrane da se ove godine predstave na izložbi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare