Bramerc kritikovao Hrvatsku

NJUJORK

Glavni tužilac Rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc rekao je danas pred Savetom bezbednosti UN da hrvatskog pravosuđe nije odgovorilo na više od 80 zahteva tužilaštava BiH i Srbije i da se stiče utisak da u Hrvatskoj nema volje da se zadovolji pravda za žrtve koje nisu hrvatske nacionalnosti.

Bramerc je istakao da na porostoru bivše Јugoslavije “ostaje važno pitanje regionalne sudske saradnje” i dodao da ima pozitivnih pomaka u saradnji tužilaštava BiH i Srbije, ali da “obe zemlje imaju ozbiljne teškoće u ostvarivanju saradnje sa Hrvatskom”, zbog čega neki slučajevi traju već sedam godina, prenela je Srna.

Opšti je utisak da u Hrvatskoj i dalje postoji volja da se pravda zadovolji za hrvatske žrtve, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti, upozorio je Bramerc.

U saopštenju iz Mehanizma dodaje se da je glavni tužilac pozvao hrvatsko Ministarstvo pravde da “pošalje relevantnim sudskim vlastima sve postojeće zahteve za dobijanje pomoći koji su blokirani” i ohrabrio hrvatsku stranu da ih “urgentno obradi”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare